Antena 3 CNN Coronavirus Pacienții cu boli respiratorii, gastrice și cardiace care s-au vindecat de COVID sunt mai bine protejați, arată un studiu efectuat în Austria

Pacienții cu boli respiratorii, gastrice și cardiace care s-au vindecat de COVID sunt mai bine protejați, arată un studiu efectuat în Austria

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 17:18 01 Dec 2021 Modificat la 17:19 01 Dec 2021
COVID laborator
Sursa foto: hepta

Acestă concluzie reiese dintr-un studiu publicat miercuri de Universitatea de Medicină din Graz (Austria), relatează EFE, citată de Agerpres.

Studiul a analizat generarea de anticorpi la 326 de persoane care între februarie 2020 și ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare.

Dincolo de faptul că nivelul de anticorpi se menține stabil timp de opt luni, studiul a mai relevat pacienții cu patologii prealabile - precum bolile respiratorii, cardiace sau ale sistemului digestiv - au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi și un grad mai mare de protecție.

"Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, cu afecțiuni ale sistemului nervos și ale presiunii arteriale au avut un nivel mai ridicat de anticorpi decât cei care nu sufereau de boli preexistente", arată Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.

De asemenea, cei declarați pozitivi și care au prezentat cel puțin un simptom important asociat cu COVID-19, precum febră, tuse, dificultăți de respirație, pierderea gustului și a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei cu forme asimptomatice.

Cercetarea austriecilor semnalează că două treimi dintre participanți au avut simptome și după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) și pierderea mirosului (19,9 %).

Sursa: Agerpres

×
x close