La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași mai bine de jumătate dintre pacienții infectați cu COVID-19 sunt tineri de până în 50 de ani.
Medicii infecționiști constată o agresivitate crescută a virusului și au două explicații în acest sens.
"Dacă în primele două săptămâni am avut pacienți cu forme ușoare sau medii, în prezent am constat că apar disfuncții respiratorii, din fericire, nu la mulți grave, la tot mai mulți însă, indiferent de vârstă. Am fost întrebată de ce cred eu că s-a întâmplat acest lucru.
Cred că sunt două ipoteze. Fie acest agent infecțios trecând de la individ la individ își modifică patogenitatea, capacitatea de a apăra organismul, de a agresa organismul.
Iar pe de altă parte, ar putea fi vorba strict de terenul despre care discutăm al pacientului, despre comorbidități, despre vârstă. Acestea sunt concluzii la care vom putea răspunde abia după două, trei săptămâni. Ca un tablou general, peste 50 la sută dintre pacienții pe care îi tratăm la
Spitalul de Boli Infecțioase Iași sunt pacienți tineri. Vorbim de pacienți până la 50 de ani. Am avut doar doi pacienți cărora din momentul internării starea de sănătate li s-a înrăutățit. În rest sunt persoane care au stare generală foarte bună”, a declarat pentru BZI.ro, prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Până vineri, 27 martie, în România erau confirmate 1.292 de infecții cu coronavirus. 115 dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați.
În momentul în care România va avea 2.000 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, pacienții cu forme ușoare și medii vor fi tratați acasă. Starea lor de sănătate va fi monitorizată de medicii specialiști din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase.