Studiul React 1 de la Imperial College London arată că al treilea lockdown național a redus semnificativ răspândirea coronavirusului, în ciuda apariției de noi variante, scrie Mediafax.
Cu toate acestea, prevalența rămâne ridicată, cu aproximativ una din 200 de persoane infectate în perioada 4-13 februarie, comparativ cu aproximativ de trei ori mai mare în perioada 6-21 ianuarie.
Miercuri, oamenii de știință le-au spus parlamentarilor că Marea Britanie ar putea începe relaxarea restricțiilor mai devreme.
Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Cred că avem motive să fim mai încrezători că putem ieși din lockdown mai repede”.
Woolhouse a afirmat că analizele arată că școlile s-ar putea redeschide în siguranță mai devreme, în contextul în care redeschiderea școlilor nu a provocat o creștere a cazurilor în Europa de Vest.
Însă alți experți au avertizat asupra necesității unei atenții sporite în redeschiderea școlilor - așteptată din 8 martie în Anglia și din 22 februarie în Scoția și Țara Galilor.
Premierul britanic, Boris Johnson, spunea că există „semnale interesante” că vaccinurile funcţionează însă trebuie acţionat cu „precauţie" în momentul relaxării restricţiilor, pentru a opri răspândirea virusului.
Prima țară din lume care autorizează infectarea persoanelor sănătoase pentru a testa eficiența medicamentelor anti-COVID
Marea Britanie va fi prima țară din lume care va începe studiile clinice pentru a proba eficienţa medicamentelor şi a vaccinurilor împotriva coronavirusului, în cadrul cărora persoane sănătoase vor fi infectate.
Aproximativ 90 de persoane adulte, sănătoase, atent selecționate, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, vor fi expuse coronavirusului într-un mediu sigur și controlat.
Testele inițiale vizează stabilirea celei mai mici cantități necesare pentru a provoca infecția, răspunsul imun al organismului și explorarea modului în care virusul este transmis de la o persoană la alta.
Participanții vor fi monitorizați îndeaproape de către medici și oameni de știință, 24 de ore pe zi, după ce vor fi expuși la virus.
Participanții vor fi infectați cu tulpina apărută anul trecut în Marea Britanie
Tulpina cu care vor fi infectați voluntarii va fi varianta care circula în Marea Britanie anul trecut, nu mutațiile care au apărut recent.
Este de așteptat ca studiul să ofere medicilor o mai bună înțelegere a virusului, cum ar fi răspunsul imun necesar pentru a oferi protecție împotriva bolii și să ajute la susținerea răspunsului pandemic, ajutând dezvoltarea vaccinului și a tratamentului.