Organizația Mondiale a Sănătății continuă însă să examineze dovezile cu privire la răspunsurile anticorpilor la infecția cu SARS-CoV-2.
Potrivit experților, unele dintre aceste persoane au niveluri foarte mici de anticorpi de neutralizare în sânge, sugerând că imunitatea celulară poate fi, de asemenea, critică pentru recuperare.
Începând cu 24 aprilie, niciun studiu nu a evaluat dacă prezența anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate la infecțiile ulterioare cu acestui virus la om, mai precizează Organizația Mondială a Sănătății.
Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM) și reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, explică faptul că cea mai mare majoritatea a oamenilor devin imuni, însă nu se știe pentru cât timp. Unii pot fi imuni pentru câteva luni, alții pentru câțiva ani.
„E adevărat. Dar asta nu înseamnă că nu sunt persoane imune după infecție. Noi am observat că cea mai mare parte a celor care au fost bolnavi nu se reinfectează. Sunt nenumărați anticorpi care apar după această boală, dar un singur fel de anticorpi protejează împotriva bolii, dar nu cunoaștem încă nivelul lor și nu cunoaștem persistența lor. Adică nu știm dacă după boală acești anticorpi persistă o lună, două, trei luni, trei ani sau 30 de ani”, a spus Rafila.