1. Vaccinarea conferă o imunitate mai puternică, de lungă durată, cu anticorpi neutralizanți. Există foarte multe studii care consfinţesc faptul că imunitatea dobândită prin vaccin este mult mai puternică, iar tipul de anticorpi care se dezvoltă prin vaccin este diferit. Prin vaccinare dezvoltăm anticorpi neutralizanți care sunt anti proteina spike - țepul acela pe care l-am văzut în imaginile cu virusul - așadar se dezvoltă anticorpi specifici pentru neutralizarea acelui domeniu, care facilitează intrarea virusului în celulă.
2. Concentrația de virus activ care nu are anticorpi atașați, exprimată în atmosferă de persoanele nevaccinate, este mult mai mare decât la persoanele vaccinate, astfel că oamenii care s-au vaccinat nu transmit boala la fel de mult.
"Studiile nu sunt încă 100% clare, pentru că încă suntem în copilăria acestei boli și nu avem toate datele, dar din ceea ce s-a studiat până acum, este clar că vaccinații transmit boala mai puțin. Dacă ești vaccinat, păstrezi normele de sănătate și normele de distanțare, eu cred că nu poate nimeni să spună că face rău cuiva", afirmă Radu Ciornei cu privire la modul de transmitere, conform HotNews.ro.
Și ideea că avem anticorpi după ce am făcut boala, așa că de ce să ne mai vaccinăm ca să mai avem anticorpi și după vaccin? Dacă gândim așa, medicul spune: "Este o tâmpenie sinistră".
Trecând prin boală, anticorpii se dezvoltă și împotriva capsulei nucleare, anticorpi antinucleocapsidă, dar aceia nu au aceeași capacitate de neutralizare - de a împiedica intrarea virusului în celulă - precum cei post-vaccinare.