Antena 3 CNN Coronavirus Coșmarul a două paciente cu COVID! Dorm în şezut de o săptămână: "Eu nu mai rezist. N-am aer!”

Coșmarul a două paciente cu COVID! Dorm în şezut de o săptămână: "Eu nu mai rezist. N-am aer!”

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 13:25 25 Aug 2020 Modificat la 13:25 25 Aug 2020
o_1egifp9lql7pa3ah281465q9vb.jpeg

Greutăţi în timpul respiraţiei

Bolnavii duc o luptă din ce în ce mai aprigă cu boala la secţia de tertapie intensivă a Spitalului Elena Beldiman din Bârlad. Deşi primesc oxigen, pacienţii nu simt că respiră. Virusul i-a afectat atât de mult încât oxigenul pompat cu putere nu îi mai ajută, informează Digi24. 

"Mai aveți forță?", o întreabă medicul pe pacientă. "Nu mai aveţi. Modific parametrii la ventilator sau îi lăsăm așa?" o întreabă pe femeie.

Pacienta îi răspunde că da, făcându-i semn să îi ridice.

„Să-mi spuneți dacă-i prea mult” îi cere medicul.

În primul salon în care intră echipa de filmare, sunt două paciente care stau în şezut, de o săptămână. Femeile stau toată ziua în această poziţie inconfortabilă, dar aşa şi dorm, deoarece le este frică să nu se sufoce în timpul somnului din cauza lipsei de oxigen.

"Noaptea ați dormit? Sau așa și așa? Sau nu?" întreabă medicul pacienta.

"Așa și așa." răspunde aceasta ezitând.

"Bun. Trebuie să fiți tare, să mergeți înainte." o încurajează medicul.

„Și noaptea dorm în poziția asta. Foarte greu se mobilizează. Foarte greu. Au găsit poziția în care să se poată ventila cel mai bine. La alți pacienți, unii stau pe burtă, unii dorm pe o parte pe alta, sunt mobilizați”, explică Veaceslav Galit, medic ATI la Spitalul din Bârlad. „Pacienții de obicei au o poziție forțată ca să poată respira mai ușor. Le este frică de moarte, le este frică să facă altceva în afară de recomandările noastre, să le îndeplinească, să se mobilizeze, dar cu suport psihologic până la urmă reușim să ajungem la niște rezultate pozitive. Cu greu, dar mergem înainte”, declară medicul.

Masca de oxigen, singura salvare a pacienţilor de la terapie intensivă

"Vă doare pe aici, la frunte?" întreabă medicul în timp ce pacienta murmura.

"Poftim? Nu mai puteți sta așa?" o întreabă doctorul.

"Masca e strâmtă, nu mai pot să rezist." spune femeia cu voce tare.

"Am înțeles. Trebuie să facem un efort, ca la un moment dat să o scoatem, cum am făcut și ieri, și alaltăieri. Măcar câteva 10 minute să stați fără mască, să vă punem altă mască. Să nu intrați în panică, să puteți respira. Trebuie să facem efortul ăsta cât mai des, ca să putem scăpa de ventilator" îi explică medicul.

Cuvinte de încurajare din partea medicilor

Medicii reprezintă singura sursă de încurajare a pacienţilor care trec prin greutăţile de la terapie intensivă. Suportul moral îi ajută pe pacienţi să fie mai calmi şi să nu se oprească din a spera la ziua când vor pleca acasă.

"Eu nu mai rezist", mărturisește pacienta extenuată.

"Cum nu rezistați? Rezistați! Rezistați! Stați liniștită, că rezistați, că analizele arată bine și sunteți în pantă pozitivă, mergeți spre bine, o încurajează medicul. Știu că n-aveți aer, dar trebuie să și mâncați și să mai mișcați mâinile puțin. În partea aia, mai sunt trei pacienți, ei deja au plecat. Unul a stat 14 zile, dumneavoastră aveți 7. Mai aveți puțin, trebuie să fiți tare!", o încurajează doctorul.

Dar, timpul pare să treacă tot mai greu pentru pacienţi. Omaenii nici nu îşi mai amintesc de cât timp se află în spital. Aceştia visează la momentul în care vor părăsi spitalul.

"Câte zile am? 9 zile?", întreabă confuză femeia.

"Aveți multe. 7-9 zile, da.", îi răspunde medicul.

"Mi se usucă gâtul", se plânge pacienta.

"Se usucă gâtul de la aerul asta, de asta vrem să scăpăm de asta, ca să putem pune masca simplă, ca să puteți bea, mânca", o linişteşte doctorul.

 

×
Etichete: plamani
x close