Organizația Mondială a Sănătății a propus în această lună derularea celei de-a doua faze a studiului, care să cuprindă și controale la laboratoarele și pieței din orașul Wuhan, unde a fost detectat primul focar de COVID-19. și a solicitat autorităților transparență.
Viceministrul chinez al sănătății, Zeng Yixin, s-a declarat "extrem de surprins" de această propunere, evocând "o lipsă de respect față de bunul simț și o aroganță față de știință".
Acesta a mai precizat ca unele date nu pot fi puse integral la dispoziția anchetei din preocupări legate de confidențialitate.
El a mai spus că speră ca OMS să trateze realmente munca de stabilire a originilor COVID-19 ca pe o chestiune științifică, fără interferențe politice.
„Concluzia noastră finală este că este extrem de puțin probabil ca virusul să fi scăpat din laboratorul din Wuhan“
Acesta a fost anunțul făcut în urmă cu câteva ore de oficialii chinezi, într-o conferință de presă ce a avut loc la Beijing.
Unul dintre epidemiologii care a lucrat alături de experții OMS în ancheta privind originea virusului a anunțat că laboratorul din Wuhan nu a avut niciodată acest virus.
Pandemia a plecat cel mai probabil de la un animal, iar virusul s-a transmis la om printr-un animal intermediar, au anunțat oficiali chinezi.
Zeng şi alţi oficiali şi experţi chinezi, au îndemnat OMS să extindă eforturile de reperare a originii dincolo de China, în alte ţări.
„Credem că o scăpare din laborator este extrem de improbabilă şi nu este necesară investirea unei mai mari energii în această chestiune”, a spus Liang Wannian, liderul echipei chineze de la OMS.
Totuşi, el a afirmat că ipoteza aceasta nu poate fi respinsă în totalitate, dar a sugerat că e posibil ca sursa să fie laboratoare din alte ţări.
Orașul Wuhan, provincia Hubei, din centrul Chinei, este locul unde au fost raportate oficial primele cazuri de infectare, în decembrie 2019 și s-a considerat în primă fază că virusul a trecut la om de la animale vândute într-o piaţă din oraş.
De atunci și până joi, 22 iulie, la nivel global s-au înregistrat 192.582.902 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, din care 4.153.462 decese, potrivit datelor centralizate de Institutul de Sănătate Publică.
În luna mai 2021, preşedintele Joe Biden a cerut consilierilor săi să găsească răspunsuri privind originea coronavirusului şi a precizat că serviciile secrete americane urmăresc mai multe teorii, între care un posibil accident într-un laborator din China.