Antena 3 CNN Coronavirus Cercetătorii italieni au descoperit metoda de a bloca intrarea SARS-CoV-2 în organism

Cercetătorii italieni au descoperit metoda de a bloca intrarea SARS-CoV-2 în organism

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 10:54 07 Dec 2021 Modificat la 10:54 07 Dec 2021
o_1f88e6qr1d7v1ska6521295160eb.jpg
Sursa foto: Getty Images

Astfel, în Italia a fost deschisă o nouă cale pentru combaterea pandemiei de COVID-19: tehnica, brevetată recent, are drept obiectiv împiedicarea pătrunderii în celule atât a virusului SARS-CoV-2, cât și a variantelor acestuia. Publicată în revista „Pharmacological Research”, descoperirea este rezultatul colaborării dintre Institutul Italian de Tehnologie, Scuola Superiore Sant’Anna și Universitatea din Milano.

Acum scopul este de a perfecșiona tehnica și de a obține o nouă generație de medicamente anti-COVID, altele decât vaccinurile și anticorpii monoclonali, grăbind termenele, așa cum se întâmplă de la începutul pandemiei, primele medicamente ar putea fi gata peste aproximativ doi ani.

Cercetătorii Paolo Ciana, Vincenzo Lionetti și Angelo Reggiani propun ca atenția să fie mutată de la caracteristicile virusului și ale proteinei Spike, la calea de intrare pe care SarsCoV2 o folosește pentru a pătrunde în celule, și anume receptorul Ace2, pentru ca variantele noi care pot apărea să fie blocate.

Startul l-au reprezentat filamente de acizi nucleici numiți aptameri, capabili să se lege de molecule și proteine. Cu ajutorul computerului, cercetătorii au identificat două care se leagă de regiunea receptorului Ace2 numită K353 și care, de asemenea, interacționează cu una dintre cheile moleculare ale virusului. Dacă filamentul de acid nucleic ocupă „încuietoarea” folosită de virus, acesta din urmă nu își poate acționa cheia și, în consecință, nu reușește să intre în celulă, scrie La Stampa.

„În mai puțin de un an, prin impulsul emoțional pe care pandemia l-a generat și în noi cercetătorii, printre milioanele de miliarde de posibili candidați am identificat doi aptameri, adică două filamente de ADN, capabile să blocheze infecția: adevărate „măști” pentru celulele atacate de virus. 

 „Pentru a le face să devină un medicament, va trebui să facem aceste macromolecule să devină stabile, astfel încât să poată fi distribuite în țesuturile țintă și să demonstrăm siguranța tratamentului”, a spus Paolo Ciana.

Dezvoltarea unui nou medicament necesită timp îndelungat, dar Reggiani observă că„aptamerii ADN oferă diferite avantaje, spre deosebire de un medicament convențional, și au timpi de producție mai rapizi„, totodată, „această pandemie ne-a învățat că, dacă toate eforturile comunității științifice internaționale, ale instituțiilor și investitorilor converg, timpii pot fi reduși ulterior. Noi credem că, dacă am reuși să stimulăm interesul pentru a ne ajuta în dezvoltarea acestei noi terapii, am putea ajunge la aprobarea unui nou aptamer anti-Covid-19 în termen de 24 de luni”, a spus cercetătorul italian.

Scopul, observă Lionetti, „este să ofere medicului o soluție farmacologică pentru a trata COVID-19 chiar și în formele sale cele mai grave. S-a emis ipoteza că severitatea bolii depinde de viteza de răspândire a virusului între celulele corpului nostru din care derivă amploarea leziunii directe a organelor și mediată de răspunsul inflamator. Spărgând Ace2, ușa pe care coronavirusul o folosește pentru a pătrunde în celulele noastre, fără a o sparge, am putea preveni formele severe ale bolii. Alegerea aptamerului ADN merge și în direcția nesolicitarii sistemului nostru imunitar, așa cum ar putea face o proteină”.

×
x close