Aceasta nouă tulpină a fost identificată în Africa de Sud și este deja prezentă în Europa și în alte parti ale lumii.
E important să punctăm aspectele pe care le cunoaștem până în acest moment. Și anume faptul că Omicron are peste 40 de mutații, multe nemaintalnite până acum, care codifica proteina spike.
Spre exemplu mutațiile de la DELTA, la DELTA plus, nu sunt atât de evidente, ceea ce i-a făcut pe specialiști să nu se alarmeze atât de tare.
Ce mai știm în acest moment este faptul că testele PCR rămân eficiente pentru depistarea Omicron, dar testele rapide sau cele de saliva sunt sub semnul întrebării.
Desigur nu știm încă sensibilitatea testelor PCR în detectarea acestei noi variante. Mai știm și că aceasta noua tulpina este mai contagioasa, dar nu știm și daca e mai periculoasa că celelalte.
Mai știm că vaccinurile existente acum pe piață au eficienta 95% în cazul variantei ALPHA, 80% când vorbim de DELTA, însă poate fi redusa până la 50% în cazul Omicron. Partea bună este că o dată stabilită secvență prin genotiparea ARN-ului mesager al virusului, în 2-3 luni putem avea o formă nouă de vaccin, care să ne protejeze suficient de acestă variantă.
Medicul sud-african care a descoperit noua variantă de COVID Omicron a dezvăluit că pacienții ar prezenta simptome neobișnuite cum ar fi: oboseală intensă, febră musculară, tuse ușoară, nivel ridicat puls, migrene și de acesta data nu se pierd gustul sau mirosul.
Mai multe informații despre aceasta noua variantă legate de: contagiozitate, severitatea bolii sau rezistența la vaccin vor apărea în maximum 2-3 săptămâni.