Sunt în jur de 100 de angajați din sistemul medical în fața Palatului Victoria din Capitală, printre ei medici și asistenți. Romeo Sandu, asistent la Spitalul Universitar de Urgență Elias București, a vorbit în direct la Antena 3 despre principalele nemulțumiri.
”Sunt asistent medical și sunt și vicepreședintele Federației Sanitas. Astăzi am venit în fața Guvernului să depunem documente prin care le aducem la cunoștință (guvernanților- n.red.) ce nu au făcut pentru salariații din sistemul sanitar. Au promis atât de multe, încât s-au creat foarte multe așteptări”, a spus el.
Cadrele medicale sunt revoltate. ”Nu mai avem personal cu care să lucrăm”
”Se lucrează în ture de 12 ore, de 8 ore, și nu mai fac față colegii noștri”, a mai spus asistentul medical.
Întrebat cât de greu este să stai îmbrăcat într-un astfel de combinezon de protecție, asistentul Romeo Sandu a precizat că prin acest costum nu trece aerul. ”Nu poți să te ștergi! Nu ai voie să pui mâinile pe față, nu ai voie să te schimbi. Nu ai voie să ieși din tură decât în momentul în care pleci acasă! Colegii noștri sunt puși în situația de a purta pamperși în anumite cazuri. Este foarte greu. Se strânge apa în cizme!”
Scandalos! Asistent:”Colegii noștri sunt puși în situația de a purta pamperși”
Protest în combinezoane, în fața Guvernului. Ce nemulțumiri au cadrele medicale
Potrivit asistentului medical Romeo Sandu, necesarul de personal în momentul de față este undeva la 100 de persoane pe spital. ”Solicităm doar să se respecte legislația în vigoare, să se respecte dialogul social”, a punctat asistentul.
”Noi nu am venit să cerem bani! Noi ne facem datoria așa cum trebuie să facem. Colegii noștri din spitale muncesc până la epuizare! În patru luni de zile au reușit să distrugă psihic acești oameni.
Să pleci de acasă, să știi că există riscul să te îmbolnăvești și să te duci acasă la părinți, la copii, la familie este foarte greu”.
Ce se întâmplă acum la Terapie Intensivă. Sunt asistenți care leșină în secțiile ATI!
”Sunt asistenți care s-au îmbolnăvit, cărora li se face rău, care trebuie să fie perfuzați după ce ies din tură. Sunt foarte multe cazuri, atâta timp cât stai la 40 de grade într-o secție de Terapie Intensivă sau în saloanele în care ești repartizat. Este foarte greu. Nu ai voie cu aer condiționat, nu ai cum să bei apă”, a mai acuzat bărbatul.
Ministrul Sănătății: ”Suntem într-un moment pandemic, de creștere progresivă a numărului de cazuri”
”Suntem într-un moment pandemic, de creștere progresivă a numărului de cazuri. Vom avea două săptămâni dificile pentru a putea reimpune acele măsuri de carantină, izolare în spital, izolare la domiciliu. În funcție de cooperarea la aceste măsuri, în funcție de respectarea anumitor norme de desfășurare a anumitor activități vom putea vedea în următoarea perioadă și evoluția. Legislația care intră astăzi (marți - n.r.) ne va oferi în zilele următoare pârghiile pentru a putea scădea numărul de cazuri, dar, repet, vom avea două săptămâni destul de grele”, a declarat marți ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
994 de noi îmbolnăviri de COVID-19 în România
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până marți în România au fost confirmate 39.133 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate. 24.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.612 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
Totodată, până în prezent, 1.087 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.
Potrivit GCS, până marți 2.074 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
Citiți și: