Antena 3 CNN Coronavirus BA.2, "Omicronul invizibil": rezistă la tratamente, se răspândește mai rapid și spulberă teoria că Omicron aduce sfârșitul pandemiei

BA.2, "Omicronul invizibil": rezistă la tratamente, se răspândește mai rapid și spulberă teoria că Omicron aduce sfârșitul pandemiei

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 09:09 18 Feb 2022 Modificat la 09:09 18 Feb 2022
laborator covid
Sursa foto: Getty Images

Noi experimente de laborator efectuate în Japonia arată cum BA.2 are caracteristici care îi permit să determine îmbolnăviri mai grave decât variantele precedente, inclusiv Delta.

La fel ca Omicron, BA.2 pare să fie capabilă să  "ocolească", în mare măsură, imunitatea creată prin vaccinare.

Doza booster reface protecția și determină o scădere de 74% a probabilității de a face boala după infecție. 

BA.2 este rezistentă la sotrovimab, tratamentul cu anticorpi monoclonali utilizat în prezent împotriva Omicron.

Aceste rezultate au fost postate pe site-ul de specialitate bioRxiv în vederea analizei independente.

"Din perspectivă umană, ar putea fi un virus mai rău decât BA.1. Ar putea fi capabil să se transmită mai bine și să provoace o formă mai gravă a bolii", spune dr. Daniel Rhoads, șeful secției de microbiologie de la Cleveland Clinic, statul Ohio.

Rhoads a analizat studiul din Japonia dar nu a fost implicat în realizarea acestuia.

BA.2, foarte diferită de varianta originală de COVID, dar și de Omicron

BA.2 este foarte diferită de varianta originală care a apărut în Wuhan la finele anului 2019. De asemenea, are zeci de gene diferite față de varianta originală Omicron.

Cercetătorii spun că BA.2 diferă de Omicron la fel de mult pe cât diferă variantele Alfa, Beta, Gamma și Delta, una în raport cu alta.

"După cum știți, BA.2 este numit 'Omicron invizibil', pentru că nu este evidențiat de testele PCR precum este Omicron, ca eșec al genei-țintă S. Prin urmare, laboratoarele trebuie să secvențieze virusul pentru a găsi această variantă. Stabilirea unei metode de a detecta în mod specific sub-varianta BA.2 ar fi primul lucru pe care multe țări trebuie să îl facă", arată Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a condus studiul citat de CNN.

Ce spun datele colectate despre BA.2

BA.2 are o contagiozitate cu 30% până la 50% mai mare decât Omicron și a fost detectată în 74 de țări și 47 de state americane.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA estimează că 4% dintre pacienții actuali din SUA depistați cu COVID s-au infectat cu BA.2.

Potrivit raportului epidemiologic săptămânal al Organizației Mondiale a Sănătății, BA.2 a devenit dominantă în Bangladesh, Brunei, China, Danemarca, Guam, India, Muntenegru, Nepal, Pakistan și Filipine.

În statele unde BA.2 a provocat infecții, precum Africa de Sud și Marea Britanie, spitalizările sunt în scădere, însă în Danemarca, unde BA.2 a devenit cauza principală a infecțiilor COVID, internările și decesele au un trend ascendent, notează CNN.

×
Etichete: BA.2 omicron invizibil
x close