Antena 3 CNN Coronavirus Milioane de nevaccinați sunt plasați în carantină, în Austria, de luni. "Rata vaccinărilor e rușinoasă", spune cancelarul austriac

Milioane de nevaccinați sunt plasați în carantină, în Austria, de luni. "Rata vaccinărilor e rușinoasă", spune cancelarul austriac

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:51 14 Noi 2021 Modificat la 14:02 18 Noi 2021
Carantina Austria
Milioane de nevaccinați sunt plasați în carantină, în Austria, de luni. "Rata vaccinărilor e rușinoasă", spune cancelarul austriac Sursa foto: hepta

Anunțul plasării în carantină a fost făcut duminică de cancelarul austriac Alexander Schallenberg, informează Reuters, citată de Agerpres.

"Trebuie să creștem rata vaccinărilor. Este rușinos de scăzută", a spus Schallenberg într-o conferență de presă în care a detaliat noile restricții.

Schallenberg a anunțat decizia, anticipată presă și de populația, după o videoconferinţă cu guvernatorii celor nouă provincii ale țării

"Situația este serioasă. Al patrulea val ne afectează din plin. Acest lucru se întâmplă din cauza variantei Delta, dar şi din cauza ratei scăzute de vaccinare", a precizat cancelarul.

Aproximativ 65% din populația Austriei este vaccinată cu schema completă împotriva coronavirusului.

Carantina înăsprește viața nevaccinaților. Aceștia nu pot merge la muncă fără test COVID negativ

Este una dintre cele mai scăzute rate din Europa occidentală, amintește Reuters.

Textul decretului, ajuns în presă, arată că măsura carantinării pentru nevaccinați se va aplica într-o primă fază până la 24 noiembrie.

Carantina obligă persoanele nevaccinate să nu iasă din casă decât pentru anumite activități considerate vitale sau pentru urgenţe medicale.

Există deja restricții majore pentru această categorie de populație: persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un test negativ la coronavirus pentru a putea merge la muncă.

Carantina parțială din Olanda scoate oamenii în stradă

Poliția olandeză a recurs, sâmbătă, la tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatarii care au ieșit în stradă după oficializarea noilor măsuri de carantină parțială, notează BBC.

Forțele de ordine au folosit tunurile după ce unii participanți la protest au început să arunce cu pietre și materiale pirotehnice în polițiști.

Premierul Mark Rutte a anunțat, vineri, restricții pentru magazine, activități sportive și de catering.

Măsurile dispuse de guvern sunt următoarele:

  • magazinele neesențiale se închid la ora locală 18 iar supermarketurile, cafenelele, restaurantele și hotelurile, la ora 20;
  • activitățile sportive profesioniste și de amatori pot continua, dar fără spectatori; decizia afectează meciul Olanda - Norvegia, din 16 noiembrie, contând pentru calificarea la Cupa Mondială de fotbal;
  • întrunirile la domiciliu pot avea loc cu cel mult patru oaspeți nerezidenți, cu vârste peste 13 ani;
  • angajații trebuie să lucreze la domiciliu, acolo unde este posibil.

BBC notează că noile restricții orare se aplică și cazinourilor, locațiilor cu saună, frizeriilor și persoanelor care lucrează în industria prostituției, legală în Olanda.

Cinematografele și teatrele rămân deschise iar distanțarea socială de 1,5 metro este reintrodusă dacă nu există certificat COVID.

Olanda are o rată relativ ridicată a vaccinării cu schemă completă: peste 82% din populația peste 12 ani și aproximativ 73% din populația totală. În pofida acestor valori ridicate ale imunizării, această țară a înregistrat sâmbătă al treilea cel mai mare număr de infectări de la începutul pandemiei: 13.902 cazuri.

De asemenea, autoritățile au anunțat în aceeași zi 33 de decese.

×
x close