Persoanele care au efectuat, deja, cele două doză inițiale cu Astrazeneca, vor primi a treia doză cu unul dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager.
”Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna)”, se arată pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.
Cu privire la cei care s-au imunizat cu serul Johnson&Johnson, autoritățile spun că nu au, încă, nevoie de o doză de rapel.
”Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.
Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice”, spune autoritățile.
Doza 3 este ferm recomandată:
- persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
- persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ
Sunt două condiții pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster):
- Două doze de vaccin administrate;
- Să fie trecute 180 de zile de la a doua doză.
Astfel, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).
Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster).
Ce se întâmplă cu persoanele care au două doze de vaccin, dar o refuză pe a treia
Cei care fac doza a treia vor primi, însă, o adeverință și nu un certificat, ca până acum.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că platforma de vaccinare va recunoaște imediat persoana care se poate vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului.
Cei care vor face doza a treia vor primi adeverință de vaccinare.
„Mâine (marți – n.r.), o persoană vaccinată cu două doze va fi în continuare considerată a fi cu schemă completă de vaccinare. Totuși, pentru cei care se vaccinează cu a treia doză - și le recomand tuturor să o facă - vor primi o adeverință de vaccinare, pentru că este un act medical. Această adeverință le va folosi la nivel personal”, declara Baciu cu o seară în urmă.
Totodată, Baciu a precizat că, pentru a treia doză, sunt eligibile, în prezent, 1.140.000 care s-au vaccinat cu două doze Pfizer BioNTech sau Moderna. Cele 6 luni pentru persoanele vaccinate cu AstraZeneca s-ar împlini în jurul datei de 15 octombrie.
Cu privire la trecerea prin boală a persoanelor vaccinate, Baciu a declarat că nu reprezintă o contraindicație pentru doza 3.
Secretarul de stat a mai spus că, în prezent, în stoc, România are 3,4 milioane de vaccinuri ARN mesager. Se pot vaccina, în momentul de față, aproximativ 1,1 milioane de persoane cu cea de-a treia doză păstrând aceste criterii de 6 luni de zile, scrie Mediafax.
Valeriu Gheorghiţă, despre efectele adverse la doza 3 de vaccin: "Profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze"
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campanie de vaccinare anti-Covid-19 a comentat beneficiile celei de-a treia doze, dar şi posibilele reacţii adverse care pot apărea.
„Cele mai multe date de siguranță provin din Israel, unde sunt peste 3 milioane de doze deja administrate.
Practic, în Israel populația eligibilă a fost vaccinată cu a treia doză, cu doza de rapel, în proporție de peste 50%.
Ori, de acolo provin majoritatea datelor de siguranță, sunt cele care au fost, de fapt, transmise către FDA, către Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente, în baza cărora a fost autorizată această doză de rapel.
Nu avem o frecvență și o intensitate mai mare a reacțiilor adverse la doza de rapel, aceasta doză 3, comparativ cu primele două administrări.
Ba mai mult decât atât, frecvența reacțiilor adverse a fost chiar mai rar raportată în studiul din Israel ceea ce arată, foarte probabil, o sub-raportare. Concluzia autorilor este cât se poate de clară şi anume că profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze. Practic nu a crescut frecventa de reacții adverse comune şi de asemenea reacțiile adverse serioase", a spus Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.