Alexandru Rafila a explicat la Sinteza zilei, de la Antena 3, cum se ajunge ca persoanele cu un sistem imunitar foarte bun să sufere leziuni pulmonare, în urma infectării cu COVID 19.
”Noi, din punct de vedere imun suntem descoperiţi în faţa acestui virus. Uneori sistemul imunitar foarte bun nu te protejează şi leziunile care pot apăra la nivel pulmonar. La persoane adulte pot apărea din cauza unei reacţii imune foarte brutale”, a afirmat profesorul doctor Alexandru Rafila, la Antena 3.
Acesta a explicat mai puţin expuşi riscului sunt copiii, în timp ce riscul de contractare a COVID-19 este mai mare la adulţi.
”Din punctul meu de vedere problema majoră pe care o avem aici este să reuşim să protejăm persoanele vârstnice din această ţară”, a mai spus Rafila.
Acesta a arătat că mortalitatea la COVID – 19 înregistrată în Italia este mult mai mare decât cea înregistrată în cazurile de gripă.
Alexandru Rafila a explicat că asimptomatici sunt puţin peste 1 la sută dintre cei infectaţi, în timp ce aproximativ 80 la sută sunt cazuri considerate uşoare sau medii. Dintre formele grave, sunt 15% care au nevoie de oxigen şi restul pacienţilor au nevoie de suport respirator.
”Cei care mor în Italia sunt cei care nu au avut loc la ventilator”, a spus Rafila.
Acesta a explicat, de asemenea, că în cazurile medii durata bolii este de până la două săptămâni, iar în cazurile grave este între trei şi şase săptămâni.
”În măsura în care o să avem multe cazuri, formele uşoare le tratăm la domiciliul facem acelaşi lucru pentru gripă. (..) Îi tratăm simptomatic: antipiretice, medicaţie care scade febra, antiinflamatorii, substanţe care te ajută puţin să respiri. Nu există tratament”, a mai spus Alexandru Rafila.
Acesta a vorbit şi despre posibilele tratamente care pot fi folosite.
”Practic, sunt două variante mai avansate în momentul de faţă: una este un medicament care deja există şi se utilizează şi la noi la pacienţi cu HIV, dar rezultatele nu sunt încurajatoare, şi o moleculă nouă care se află în momentul de faţă în studiu şi este strict pentru acest virus şi rezultatele sunt încurajatoare”, a arătat Rafila.