Antena 3 CNN Coronavirus Alexandru Rafila anunță că numărul de infectări cu coronavirus va crește

Alexandru Rafila anunță că numărul de infectări cu coronavirus va crește

2 minute de citit Publicat la 19:13 12 Mar 2020 Modificat la 19:13 12 Mar 2020
Alexandru Rafila anunță că numărul de infectări cu coronavirus va crește
Sursa foto: Antena 3

„Cu siguranță numărul de cazuri va crește și noi trebuie să întârziem transmiterea în comunitate. În momentul când nu vom mai avea trasabilitatea, atunci trebuie să schimbăm strategia. Are trei piloni. Primul e să putem asigura condiții de asistență medicală. Al doilea element e să luăm măsuri, cum sunt cele de distanțare socială. Și al treilea să asigurăm un cadru economic funcțional. Dacă nu asiguri asta toate celelalte măsuri sunt povești”, a explicat șeful Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din București, în cadrul emisiunii Marius Tucă Show.

Doctorul atrage atenția asupra faptului că în ceea ce privește asistența medicală trebuie atât resurse materiale, cât și personal calificat, disponibil și capabil să îngrijează pacienți.

„Avem până în 50 de cazuri, mulți în stare stabilă. Nu discutăm de un scenariu catastrofic, când oamenii se îmbolnăveau de ciumă. Mortalitatea este zero la copii, formele pe care le fac copiii sunt ușoare. Persoanele vârstnice trebuie protejate. Sunt pacienți care au cancer și au făcut chimioterapie, deci comorbidități și alte afecțiuni. Ei trebuie protejați. Trebuie să fim calmi și să înțelegem că această boală trebuie tratată la domiciliu. Dacă persoanele tinere fac forme ușoare, trebuie tratate la domiciliu”, a explicat Rafila.

El adaugă că măsurile de distanțare socială nu pot fi luate permanent. „Nu putem închide școlile vreo 2 ani, mai ales că răspândirea în mediul școlar nu e cea mai rapidă formă de răspândire a infecție. Atunci iei măsura și o păstrezi până când numărul de cazuri scade sau se stabilizează”.

Șeful Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ prezintă palierele pe care trebuie respectate în ceea ce privește activitățile economice.

„Sunt activități care se pot desfășura la domiciliu, dar sunt unele care nu se pot desfășura online. De exemplu, nu ți se poate furniza apă de la domiciliu, stațiile de pompare de exemplu. Sunt lucruri pe care nu putem să le închidem.

Lumea nu are de ce să devină panicată în momentul de față. Toată lumea își face provizii de alimente, dar ele sunt victima unor persoane iresponsabile care lansează tot felul de scenarii. Mor pacienți, se închide orașul. A mai fost o informație, alaltăieri a fost o creștere bruscă de cazuri cu opt cazuri. Era contactul unui polițist, când s-a anunțat asta s-au terminat coșurile la Kaufland. Se anunțase cazul la ora 20.00. Deja la ora 21.00 tot magazinul era gol. Toată lumea dădea o bătălie la Kaufland. Azi o să mă duc să fac și eu niște cumpărături, normale”, a adăugat dr. Rafila.

×
TOP articole
x close