"Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmacovigilenţă a EMA (PRAC) a concluzionat că o relaţie cauzală între Vaxzevria şi sindromul Guillain-Barré este considerată cel puţin ca o posibilitate rezonabilă", notează EMA într-un comunicat, citat de Reuters.
"Sindromul Guillain-Barré trebuie prin urmare adăugat informaţiilor ce însoţesc produsul ca efect secundar al vaccinului Vaxzevria", a precizat agenţia cu sediu la Amsterdam.
Vaccinul AstraZeneca îşi schimbă denumirea în ”Vaxzevria”. Vaccinul rămâne neschimbat
Vaccinul AstraZeneca-Oxford a fost schimbat în luna martie, în ”Vaxzevria”, la solicitarea laboratorului farmaceutic suedezo-britanic. Modificare este aprobată de către Agenţia Euroepană a Medicamentului (EMA), însă vacinul în sine rămâne neschimbat.
Această modificare intervine în urma multor controverse în centrul cărora se află acest vaccin.
Mai multe ţări europene au suspendat vaccinarea cu vaccinul laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca, din cauza unor incertitudini cu privire la efectele secundare ale acestuia asupra persoanelor vaccinate.
Personalul medical este necesar însă să fie ”conştient de schimbare, deoarece informaţiile despre produs, etichetare şi ambalare pot fi diferite”, se subliniază pe site-ul Agenţiei suedeze a medicamentului Lakemedelsverket.
Dr. Adrian Marinescu, despre efectele adverse după vaccinul AstraZeneca: Nu există o variantă să pot preveni aceste cheaguri
Medicul Adrian Marinescu a vorbit, în aprilie, la Antena 3, despre cazurile de efecte adverse foarte grave, în special tromboze, înregistrate după vaccinarea cu serul anti-COVID de la AstraZeneca.
"Din păcate, nu avem un profil al persoanei care, dacă se va vaccina cu AstraZeneca, are probabilitate mai mare să dezvolte aceste chiaguri." a explicat medicul Marinescu.
"Sunt reacții adverse foarte rare care seamănă cu cele de la administrarea de Heparina. Este un procent infim. Cei care au avut aceste reacții adverse importante au fost în număr foarte mic.
Nu există o varianta în momentul de față în așa fel încât să pot preveni aceste cheaguri. Ar trebui să cunosc profilul acelei persoane, să știu cine ajunge să facă aceste tromboze și atunci aș putea să iau niște măsuri. Și mi-aș lămuri mult mai clar și indicațiile. M-aș gândi să administrez ARN mesager.", a adăugat acesta.