Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Adrian Marinescu, răspuns la criza paturilor ATI COVID-19: "Soluția ar fi intrarea în circuit a spitalelor care acum sunt non-COVID"

Dr. Adrian Marinescu, răspuns la criza paturilor ATI COVID-19: "Soluția ar fi intrarea în circuit a spitalelor care acum sunt non-COVID"

Spitalele din Capitală nu vor face față unui nou val de imbolaviri după sărbători. Medicii avertizează că unitățile medicale care tratează bolnavi de COVID-19 sunt deja sufocate și nu mai pot improviza locuri pentru pacienți în stare gravă.

o_1epla2k7cidp1b5c1bg816bkic2b.jpg
de Mia Lungu    |    16 Dec 2020   •   10:45

Deși Guvernul Orban a promis 280 de paturi noi la Terapie Intensivă în București, până acum doar 50 dintre acestea au fost instalate și s-au ocupat imediat. Chiar zilele trecute au existat cazuri de pacienți transferați cu avioane militare în alte locuri din țară.

"Este foarte ușor de făcut un calcul. Chiar dacă sunt mai puține cazuri în România, din păcate în zonele roșii, în primul rând în Capitală, nu este o scădere, așa cum vedem în fiecare zi. Dacă avem peste 1.500 de cazuri, și dacă ar fi 5% forme critice cu nevoie de terapie intensivă, un calcul simplu ne spune că avem câteva sute de pacienți care au nevoie de terapie intensivă." a declarat marți, la Antena3, medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș.

"Este foarte greu de rezolvat în momentul în care un pacient de terapie intensivă are oricum o perioada lungă de spitalizare, iar locurile când se eliberează ele sunt imediat ocupate. Fie de pacienții cu forme severe din spital sau pacienți care vin din altă parte."

Dr. Marinescu consideră că dincolo de lipsa paturilor, o problema și mai mare o reprezintă lipsa personalului medicat specializat în îngrijire ATI: "Așa cum discutăm de ceva vreme, cel mai important este personalul medical. Până la urmă patul în sine și ventilatorul poate fi găsit, dar e nevoie de persoanl medical specializat pe terapie intensivă."

Dr. Adrian Marinescu: "Soluția ar fi intrarea în circuit a spitalelor care acum sunt non-COVID"

"Nimic nu e simplu și nu-i de rezolvat peste noapte. Dar probabil că o soluție ar fi legată de intrarea în circuit și pentru spitalele care acum sunt non-COVID. Asta se întâmplă în multe țări din Europa. În momentul în care ai o necesitate mai mare de locuri, și nu mă refer numai la terapie intensivă, ar trebui că toate spitalele mari care pot, din punct de vedere epidemiologic, să meargă cu un dublu circuit, să o facă. Să vadă și pacienți cu SARS-CoV-2. 

Până la urmă, dacă pacientul este suspect și merge pentru că are o pneumonie sau insuficientă respiratorie, într-un spital de urgență, oricum vine în contact cu cei care sunt acolo, până se pune diagnosticul. Această delimitare între COVID și non-COVID este abitrară. Știm foarte bine că pacienții ajung și la spitale care nu țin de circuitul COVID.

Soluția pentru pacienții care ajung la camera de garda, au nevoie de oxigen dar nu au loc la terapie intensivă

"Soluția pleacă și de la testare. Dacă vom testa extins, vom pune diagnosticul mai repede și pacientul nu va ajunge la complicații. Și atunci nu va ajunge cu o formă severă în spital. Și bineînțeles, locurile, așa cum spuneam mai devreme, și în spitalele care acum nu sunt în circuit." a concluzionat Doctorul Marinescu.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close