Antena 3 CNN Coronavirus Morţii din „containerele COVID”, netrecuţi în statistici. 13 sicrie sigilate ieșite pe poarta spitalului care nu a raportat niciun deces

Morţii din „containerele COVID”, netrecuţi în statistici. 13 sicrie sigilate ieșite pe poarta spitalului care nu a raportat niciun deces

3 minute de citit Publicat la 12:00 28 Apr 2020 Modificat la 12:00 28 Apr 2020
Morţii din „containerele COVID”, netrecuţi în statistici. 13 sicrie sigilate ieșite pe poarta spitalului care nu a raportat niciun deces
Sursa foto: Hepta

Doctorul Flavia Baderca, șefa Serviciului de Anatomie Patologică, a explicat că s-au luat aceste măsuri pentru că testele pot da greș uneori.

”Chiar dacă testele au fost negative, testele pot greși, eu am încredere în colegii mei și în CT-ul pulmonar”.

În raportările oficiale, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara nu figurează cu niciun deces din cauza noului coronavirus.

Luni, 20 aprilie, Radu, 48 de ani, a fost adus cu ambulanţa la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara – Clinicile Noi. Bărbatul fusese diagnosticat în februarie cu limfom non Hodgkin (cancer limfatic), stadiul IV, o boală extrem de gravă.

Potrivit biletului de ieșire din spital, la internare, pacientul prezenta „insuficienţă respiratorie, neutropenie febrilă (n.r. –  o complicație relativ frecvent întâlnită la pacienții aflați sub tratament chimioterapic), pleurezie secundară masivă stânga.”

Pe 21 aprilie, bărbatul a fost testat pentru COVID-19, iar rezultatul a ieşit negativ. Însă pe ultima pagină a biletului, scrie că ”Datorită suspiciunii de COVID, s-a efectuat testarea nr. 1, iar rezultatul a fost negativ”. Dar, așa cum a declarat șefa de la Anatomo-patologie, medicii l-au considerat în continuare pe Radu suspect de COVID.

A doua zi de dimineaţă, bărbatul a intrat în stop-cardiorespirator, iar manevrele de resuscitare au fost zadarnice. După o jumătate de oră de încercări, medicii au consemnat moartea lui Radu.

Pe certificatul medical constatator al decesului, la cauza directă este trecut „stop cardiorespirator iresuscitabil”, iar la cauze antecedente: „insuficienţă respiratorie cronică acutizată”. La starea morbidă inițială apare ”limfom non-Hodgkin”. Nicăieri nu apare menţionată boala COVID-19. 

Însă, atunci când familia a mers să-i ridice trupul de la morgă, cei din spital i-au anunţat rudele lui Radu că a fost dus în „containerul COVID”. Acesta este momentul în care ei și-au amintit că a avut simptome ale virusului și că asta au auzit când bărbatul a ajuns în spital. 

Pe Radu, salvarea l-a luat de acasă. Înainte de Paşte, sora şi cumnatul lui îl externaseră din Centrul OncoHelp, iar bărbatul locuia într-o cămăruţă, singur.

A doua zi de Paşte, i s-a făcut rău, iar rudele au sunat la 112. A fost dus cu salvarea la Clinicile Noi, iar de la Camera de gardă l-au băgat în izolare, „să nu fie cu COVID”, spune cumnatul lui Radu. În dimineaţa de 22 aprilie, când bărbatul a murit, o doctoriţă de pe secţia de Hematologie a sunat-o pe sora lui, ca să-i dea vestea. Şi a întrebat-o atunci şi dacă vrea să se facă necropsie, iar femeia a fost de acord.

Câteva minute mai târziu, celălalt frate al lui Radu a ajuns la spital şi a mers direct la morgă, unde i s-a spus că „decedatul e băgat în «containerul COVID»”. Acesta e un container special, amplasat în curtea spitalului, pentru a limita riscul contaminării.

Două zile, Radu a rămas în acel container.  „Abia pe 24 aprilie au venit hârtiile de la Primărie. Şi de la container nu ţi-l mai dă decât să-l duci direct la groapă”, spune cumnatul lui Radu. Rudele au primit sicriul sigilat la poarta cimitirului. Şi au fost nevoiţi să aştepte, cu coşciugul în maşină, pentru că „mai era o înmormântare acolo”.

Sora şi cumnatul celui decedat se întreabă şi de ce nu au luat măsuri cei de la DSP Timiş, dacă moartea lui Radu a fost considerată „deces confirmat cu COVID”, iar ei sunt contacţii lui apropiaţi. „N-a venit nimeni la noi să ne spună ce avem voie să facem, ce n-avem voie să facem. Nici nu ştim ce să mai credem”, spune cumnatul lui Radu.

Pe de altă parte, șefa de la Anatomie Patologică: „Eu merg pe mâna colegilor mei, testele pot da eroare”.  Oficial, la Clinicile Noi (Spitalul Clinic Municipal de Urgență) din Timișoara nu există până acum niciun deces confirmat cu COVID-19. Dar 13 morţi au trecut prin „containerul COVID” din curtea spitalului. Cu toţii erau doar cazuri suspecte, scrie libertatea.ro.

În cazul decedaţilor din cauza COVID-19, firmele de pompe funebre autorizate de direcţiile de sănătate publică preiau sicriile sigilate din uşa morgii şi le duc la cimitir. Familia lui Radu a plătit celor de la Funeralia Timişoara, pentru acest serviciu de transport, 2.500 de lei. Traseul de la  Clinicile Noi la cimitirul din Calea Buziaşului măsoară 4 kilometri şi jumătate.  Firmele motivează prețul mai mare la transportul decedaților COVID pentru că oamenii lor sunt protejați, îmbrăcați în costume. 
 

 

×
x close