Antena 3 CNN Conținut plătit Vrei să devii antreprenor? Ce trebuie să știe orice persoană care vrea să se apuce de business în perioada următoare

Vrei să devii antreprenor? Ce trebuie să știe orice persoană care vrea să se apuce de business în perioada următoare

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 11:49 11 Mar 2022 Modificat la 11:49 11 Mar 2022
vrei sa devii antreprenor ce trebuie sa stie orice persoana care vrea sa se apuce de business
Vrei să devii antreprenor? Ce trebuie să știe orice persoană care vrea să se apuce de business în perioada următoare

Lumea afacerilor este, conform celor mai de succes oameni din lume, extraordinar de dură și periculoasă pentru cei nepregătiți. Mai mult, grijile suportate de un antreprenor nu se compară cu cele de care se îngrijesc oamenii obișnuiți, cea mai mare fiind responsabilitatea salariilor a zeci, sute sau mii de angajați.

Nu este suficient să avem o idee fabuloasă pentru a pune bazele unui business de succes. Din contră, ideea reprezintă doar 1% din rezultat, restul depinzând complet de execuție. Înainte de a începe o afacere în orice domeniu, asigurați-vă că aveți măcar cunoștințe de bază despre ce înseamnă lumea afacerilor în întregime, nu doar despre domeniul în care urmează să vă lansați ideea.

Cunoașterea limbajului de specialitate și a instrumentelor adjuvante

Limbajul de business este deosebit de complicat deoarece îmbină noțiuni și cuvinte din mai multe domenii complexe: economie, finanțe, inginerie, marketing, domeniul de specialitate de care se leagă afacerea, relații publice, publicitate, contabilitate etc. Cine nu are noțiuni de bază în toate aceste domenii ar trebui să gândească foarte bine planul de afacere înainte de a se apuca de treabă. Da, soluția ideală ar fi să angajăm specialiști în toate aceste nișe particulare de care depinde o afacere de succes dar, cum se întâmplă de cele mai multe ori la început de drum, nu toți avem finanțele necesare implementării unei astfel de decizii.

Planul de business reprezintă scheletul afacerii dumneavoastră și, indiferent de bugetul de care dispuneți la început, ar trebui să fie extrem de bine pus la punct. Puteți găsi resurse gratuite în mediul online care vă vor ajuta să scrieți un astfel de plan de afaceri la standarde internaționale, ușor de implementat și de prezentat investitorilor.

Mai mult, afacerea dumneavoastră va depinde, cel puțin la început de drum, de instrumentele puse la dispoziția publicului în mod gratuit în mediul online. Printre cele mai cunoscute se numără blogurile de business, canalele de Youtube educative, cu sfaturi și informații utile și aplicațiile mobile de contabilitate, PR sau social media. Un exemplu pertinent este utilizarea unei aplicații dedicate calculului automat al Taxei pe Valoare Adăugată, cum este Calculator TVA.

Pregătire psihică pentru situații dificile și asumarea deciziilor importante

Elon Musk a descris viața unui antreprenor astfel: „e ca și cum ai privi orizontul în timp ce mănânci bucăți de sticlă spartă”. Viața unui om de business este deosebit de dificilă, iar cei care se înhamă la acest trai trebuie să fie pregătiți să facă față problemelor în fiecare zi. Evident, nimeni nu se naște învățat, iar majoritatea lucrurilor pot fi dobândite pe parcurs. Cu toate acestea, doar oamenii adaptabili, inteligenți și creativi vor reuși cu adevărat să reziste.

Ce putem face pentru a ne pregăti pentru viața de antreprenor?

Poate prima idee care vă vine în minte atunci când vă gândiți cum ați putea să vă pregătiți pentru o viață de antreprenoriat este înscrierea la cursuri de perfecționare. Evident, acestea vă vor ajuta să învățați rapid noțiunile de bază pentru a conduce eficient o afacere, dar există o metodă mai eficientă pentru a dobândi experiență și cunoștințe prețioase în business. Care este aceasta? Mentoratul.

Înainte de a implementa o idee pe care o analizați de mult timp pe piața de afaceri încercați să găsiți un antreprenor de succes și să petreceți 6 luni în compania acestuia. Mentoratul este un tip de „școală” care a pierdut din popularitate în ultimul timp, dar care a rămas de o importanță deosebită în educația oricărui om de afaceri care vrea să aibă succes pe viitor.

În România există mai multe asociații de oameni de afaceri care organizează des nu doar cursuri de antreprenoriat, cu și sesiuni de mentorat. Pentru a fi la curent cu perioadele în care puteți participa la aceste sesiuni educative ar fi bine să faceți o listă cu aceste asociații și să urmăriți cu atenție paginile lor de social media. Mai mult, dacă vreți o îndrumare personalizată, puteți încerca să contactați direct antreprenorii pe care îi admirați direct pe adresa lor de e-mail. Ați fi surprinși câți oameni de afaceri sunt deschiși mentoratului, chiar dacă au agenda plină cu activități și responsabilități.

×
x close