Antena 3 CNN Conținut plătit Vin roşu – Arome complexe în climat cald şi rece

Vin roşu – Arome complexe în climat cald şi rece

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 13:25 26 Iul 2022 Modificat la 13:25 26 Iul 2022
New Project (5)
Vin roşu – Arome complexe în climat cald şi rece Sursa foto: Pexels

Paharele pentru vin roşu sunt cu picior subţire, cu o cupă înalta rotunjită. Vinurile învechite necesită decantare pentru a înmuia taninurile şi pentru a scoate în evidenţă toate aromele complexe. Vinul trebuie păstrat într-un loc întunecat, răcoros, în poziţie orizontală.

Vin roşu - Tipuri

Cabernet Sauvignon. „Rege” printre soiurile de vin roşu. Vinurile din această categorie se disting prin taninuri mari, bogăţie, arome de piper negru, coacăze, fructe de pădure. Acest soi se cultivă peste tot, dar într-un climat cald îşi dezvăluie mai bine proprietăţile.

Merlot. Ocupă locul al doilea în lume în distribuţie. Soiul se caracterizează prin: arome de fructe de pădure, violete, cacao, ciocolată, condimente. Într-un climat cald, da un buchet mai puternic; într-un climat rece, apar tonuri de verdeaţă şi flori. 

Pinot Noir. Varietate capricioasă şi greu de cultivat. Este folosit pentru a face cele mai scumpe vinuri din lume. Aromă este subtilă şi complexă: fructe de pădure roşii, eucalipt, mentă, lemn dulce, tutun. Gustul este evidenţiat de arome de merişoare, căpşuni, ciuperci, cuişoare. Acest tip de vin roşu prefera un climat temperat, rece. 

Shiraz. Cu acest nume, soiul este cunoscut într-o lumină nouă. În lumea veche se numea şira. Din el se obţin vinuri tanice, dense, bogate, cu arome de fructe de pădure roşii, piper, afumături şi tutun. În climatele calde, prezintă mai multă suculenta, taninuri şi un gust strălucitor. La rece devine mai elegant şi mai slab.

Cabernet franc. Alături de Cabernet Sauvignon şi Merlot, Cabernet Franc face parte din amestecul de bază care alcătuieşte majoritatea vinurilor roşii din Bordeaux. Cabernet Franc în sine este rudă mai tanica şi mai pământească a Cabernet Sauvignon. În locurile mai calde din afară Europei, atributele sale cele mai distinctive sunt note clare de violetă şi afine, iar taninurile sale coapte poartă adesea aroma cafelei proaspăt prăjite.

Sangiovese. Principalul strugure din Toscana, unde este ingredientul principal pentru Chianti şi Brunello di Montalcino. Sangiovese este relativ uşor şi destul de acid. În Italia, dezvăluie arome de plăcintă cu cireşe, anason şi tutun. În altă parte, poate fi destul de simplu şi neremarcabil, deşi unele sticle promiţătoare au venit din Valea Walla Walla din Washington. Multe dintre amestecurile de vin roşu din Italia, îmbină Sangiovese cu Cabernet Sauvignon, un amestec care întăreşte Sangiovese şi netezeşte Cabernet.

Vin roşu – Cu ce să-l combini?

Există multe soiuri de struguri roşii plantate în toate colţurile globului, iar cu informaţii despre aceste soiuri, poţi afla totul despre caracterul vinurilor roşii. Vom analiza caracteristicile gustative şi zonele de cultură ale celor mai comune soiuri pentru producerea vinului roşu. Vinul roşu este cel mai folosit vin din lume. Vinul roşu este foarte gastronomic. Vinurile roşii cu corp, în general, se potrivesc bine cu alimente mai dense, mai grele, în timp ce vinurile mai uşoare şi cu aciditate ridicată se potrivesc bine cu aperitive mai uşoare, cum ar fi pui prăjit şi mâncăruri din legume. Compararea greutăţii vinului cu bogăţia hranei duce la o combinaţie reuşită şi armonioasă. De exemplu, friptură şi Cabernet Sauvignon sunt o pereche gastrotestata în timp.

×
x close