Aceste doua utilaje grele sunt echipamente indispensabile atunci cand vine vorba de constructii (sau demolari).
Buldoexcavatoarele au un mare avantaj: pot sapa cu ajutorul bratului special si au posibilitatea de a incarca materialul excavat in camioane cu ajutorul incarcatorului frontal.
In functie de natura lucrarilor necesare in respectivul santier, operatorul buldoexcavatorului va fi nevoit sa schimbe accesoriile utilajului pe care il manevreaza pentru a putea indeplini sarcini specifice. Practic, bratul folosit la excavare poate fi dotat cu tot felul de accesorii speciale, precum instrumente puternice cu percutie, clesti sau cupe cu diferite forme si dimensiuni.
Operatorii de buldoexcavatoare trebuie sa aiba experienta atat in atasarea tuturor acestor accesorii, cat si in utilizarea lor. Practic, cunoasterea cat mai detaliata a functionarii diferitelor echipamente ofera operatorilor posibilitatea de a duce la bun sfarsit sarcini precum manevrarea si pozitionarea conductelor, montarea stalpilor, demolarea cladirilor sau nivelarea diferitelor suprafete de teren.
Pentru a intelege principiile de functionare, mai jos vei gasi cateva comenzi care pot fi utilizate pentru a intreprinde diverse activitati. Evident, diversele modele pot fi organizate in mod diferit inauntru, insa cunostintele de baza de mai jos te vor ajuta sa cunosti principiile generale.
Maneta de mana stanga
Aceasta maneta va controla primul segment (cel apropiat de cabina) al bratului mobil ce poate fi folosit la excavare. Practic, tragerea acestei manete inspre tine va ridica acest segment de brat, iar impingerea manetei va cobori bratul. Actionarea levierului de control in stanga si in dreapta va face ca bratul controlat sa urmeze aceleasi miscari.
Maneta de mana dreapta
Bratul de excavare al buldoexcavatoarelor este compus din doua segmente, iar aceasta maneta va controla atat segmentul mai indepartat de cabina, cel de care se prinde accesoriul potrivit activitatii, cat si cupa de excavare (sau echipamentul ales pentru o sarcina specifica).
Pentru a apropia bratul si cupa de cabina, va trebui sa tragi de aceasta maneta catre tine, iar daca o vei impinge, le vei indeparta de cabina. Manevrele stanga-dreapta cu levierul de control vor corespunde miscarilor cupei, asadar cupa se va “inchide” (va fi adusa spre brat - pentru sapare) miscand maneta in stanga si se va “deschide” (se va indeparta de brat - pentru golire) odata cu actionarea manetei catre dreapta.
Controlul elementelor stabilizatoare
De regula, elementele stabilizatoare ale buldoexcavatoarelor sunt controlate prin intermediul a doua manete mai mici aflate intre manetele de control ale bratului de excavare. Evident, maneta din stanga va controla stabilizarea din partea stanga, in timp ce maneta din dreapta va corespunde stabilizarii din dreapta. Acestea pot fi ajustate separat pentru a permite stabilizarea perfecta chiar si pe teren accidentat.
Recomandari de siguranta in utilizare
Fiind utilaje de mare tonaj si cu o forta uriasa, folosirea necorespunzatoare a buldoexcavatoarelor poate duce la accidente grave de lucru, insa acestea pot fi prevenite cu ajutorul catorva recomandari de siguranta pe care ar trebui sa le cunosti inainte sa urci in cabina unui astfel de utilaj greu.
- O viteza de deplasare prea mare pe portiunile de teren denivelat poate duce la rasturnarea buldoexcavatoarelor.
- Atunci cand cupa de excavare este plina, este recomandat ca aceasta sa fie manevrata cat mai aproape de nivelul solului. Astfel, continutul va avea mai putine sanse sa se verse si sa produca daune.
- Inainte de a incepe lucrul, este recomandata verificarea nivelurilor de lichid corespunzatoare elementelor buldoexcavatoarelor. Acest demers va asigura o buna functionare a sistemului hidraulic.
- Inainte de operarea lor intr-un mediu nou, este necesar sa cunosti traseele tuturor utilitatilor (conducte, cabluri etc.) pentru a nu produce daune in acest sens.