Cum se produce whisky? Cea mai mare producție se whisky se face în Scoția și Irlanda. În aceste două țări datează cele mai vechi rețete ale acestei băuturi. În plus, aici este cel mai de calitate whiskey.
Procesul de preparare whisky este unul meticulos, și are patru pași principali: malțarea, fermentația, distilarea și învechirea. Etapele preparării whiskey:
-
Cerealele se zdrobesc și se amestecă, cu apă caldă. Așa se obține un must, care se lasă la răcit, se introduce în vasul de fermentație și se adaugă drojdia.
-
Lichidul ce se obține are aproximativ 9 grade de alcool.
-
În timpul distilării se mai adaugă apă.
-
Lichidul se depozitează în butoaie de stejar alb și se lasă la maturare.
-
După procesul de maturare, lichidul se diluează, se filtrează și se îmbuteliază.
Diferența dintre whiskey și scotch- Cu siguranță ați auzit de foarte multe ori despre aceste băuturi, dar cel mai probabil nu știți cu certitudine diferențele dintre aceste două băuturi.
Diferența dintre whiskey și scotch constă în faptul că acestea provin din țări diferite: Irlanda, Statele Unite ale Americii, respectiv Scoția. Scotch-ul este obținut din malț, la care se adaugă drojdie.
Tipuri de whiskey: Tennesse Whiskey- Provine din statul American Tennesse. Acest tip de whiskey este făcut dintr-o combinație de cereale cu cel puțin 51% din porumb. Are o perioadă de învechire de minim 2 ani. Tennesse Whiskey trece printr-un proces în plus, și anume filtrarea, adică băutura trece printr-un strat de cărbune de arțar, care oferă un gust dulceag și o aromă deosebită.
Canadian whisky- Acest tip de whisky trebuie să stea la maturat minim 3 ani. Se diferențiază prin conținutul mare de destilat de secară. Este o băutură light, perfectă pentru băutorii aflați la început.
Irish whiskey- Acest whiskey este distilat de trei ori, este produs doar în Irlanda și este învechit minim trei ani în butoane.
Rye Whiskey- Este produs în Statele Unite ale Americii dintr-un malț cu un conținut de minim 51% de secară, celelalte ingrediente fiind porumb și orz. Învechirea durează cel puțin 2 ani.
Corn Whiskey- Acest whiskey este făcut din minim 80% porumb și nu are nevoie de maturare decât de 6 luni.
Tipuri de scotch: Single malt, single grain, blended malt, blended grain și blended.
Cum recunoști un pahar de whiskey? La RoseHome veți găsi o multitudine de modele de pahar de whiskey. Paharul de whiskey este scurt, fără picior larg și mai subțire spre fund. Acesta se îngustează la fund deoarece whiskey-ul este o băutură ce se servește cu gheață, iar acest fapt facilitează servirea.
Cum să alegi un whiskey de calitate? Atunci când alegi un whiskey pentru consum, este bine să respecți câteva „sfaturi”.
-
Vârsta- Nu întotdeauna un whiskey care a stat foarte mult la îmbătrânit este mai bun. Există whisky-uri îmbătrânite timp de 12 ani care sunt la fel de bune, sau poate chiar mai bune decât cele îmbătrânite timp de 20 de ani. De aceea, prețul este un bun indicator al calității.
-
Maturarea și finish-ul- Whisky-ul este maturat în butoane de stejar. Acest proces nu poate fi înlocuit deoarece datorită acestor butoane, își ia whisky-ul aromele.
-
Volumul de alcool- Nivelul volumul de alcool are efect asupra aromei finale pe care băutura ți-o oferă. Majoritatea au un nivel între 40-50% și sunt diluate cu apă pentru a ajunge la acest volum „decent”.
De ce este recomandat să ai pahare băuturi spirtoase în restaurant?
Băuturile spirtoase sunt băuturi foarte consumate. Tocmai din acest motiv, ele nu pot fi servite în orice tip de pahar, ci doar în pahare destinate băuturilor spirtoase. La RoseHome veți găsi o multitudine de modele de pahare. Există pahare simple sau pahare colorate, cu forme.
De asemenea, ustensilele de bar sunt indispensabile unei locații HoReCa. Pe https://www.rosehome.ro/ găsiți absolute toate ustensilele de care aveți nevoie pentru un bar.
Culoarea whisky-ului
- Culoarea whisky-ului spune foarte multe despre aroma acestei băuturi. Cum își capătă culoarea? Atunci când se scurge din distilatoare este incoloră. Băutura se colorează când ajunge în butoaiele în care se transformă în whisky-ul auriu.
Se folosesc două tipuri de stejar pentru culorarea băuturii: Stejar alb american( Quercus alba) și stejar european(Quercus robur). Stejarul alb oferă o culoare roșiatică, iar cel European oferă o culoare galbenă.
De asemenea, unii producători de bourbon utilizează butoane de stejar care au fost folosite déjà pentru sherry, brandy sau vin de Porto. Acest conținut anterior al butoiului are un impact major asupra culorii finale a whisky-ului. Butoaiele de sherry oferă o tentă castanie, cele de bourbon o culoare deschisă iar cele de vin de Porto poate duce chiar și la nuanțe rozalii.
First fill sau refill- Butoaiele se refolosesc, ceea ce înseamnă că la început va colora mai tare băutura, iar apoi mai puțin. La fel ca un săculeț de ceai, la început oferă o culoare închisă în doar câteva secunde, apoi nu va avea aceeași intensitate.
Culoare de caramel- Colorantul artificial care face whisky mai închis la culoare. Această substanță se numește caramelul alcoolului sau colorant de caramel. Este unica substanță legală admisă în fabricarea scotch-ului. Substanța nu conține deloc aroma de caramel.