Antena 3 CNN Conținut plătit Totul despre dieta Rina

Totul despre dieta Rina

Dieta Rina este una dintre cele mai cunoscute și utilizate diete, fiind practic un regim disociat care trebuie urmat timp de 90 de zile. Din acest motiv, dieta Rina se mai numește și dieta Rina 90, regim Rina sau dieta de 90 de zile.

totul despre dieta rina
Totul despre dieta Rina
de Georgiana Adam    |    13 Mai 2024   •   15:49

De-a lungul timpului au apărut și încă mai exista o serie de controverse legate de dieta Rina.

Cu toate acestea, dieta Rina se bucura de o popularitate crescută în întreaga lume, fiind „lăudată” de cei care au urmat-o și care au obținut rezultatele dorite.

Ce este dieta Rina

După cum spuneam, dieta Rina este de fapt un regim alimentar disociat. Această disociere presupune să consumi într-o anumită zi o singura categorie de alimente, repetata în cicluri de cate 4 zile.

Poate pare greu de înțeles și mai ales de pus în practica, dar partea interesanta la acest regim alimentar este că poți să mănânci orice, cu mențiunea că trebuie să respecți categoria de alimente din ziua respectiva, dar și ora la care mănânci.

Creata de un sportiv american, dieta Rina este una destul de permisiva, pentru că trebuie doar să urmezi regula disocierii alimentelor.

Atunci când a creat-o, sportivul a plecat de la ideea că problemele digestive ale oamenilor sunt cauzate de combinațiile alimentare nepotrivite.

Recurgând la combinații de alimentare sănătoase și corecte, oamenii rișca să aibă mai puține probleme digestive. Mai mult decât atât, disocierea alimentara duce și la pierderea în greutate și menținerea greutății dorite cu mai multa ușurință.

Beneficiile dietei Rina

Daca este urmata corect și respectata regula disocierii alimentare, dieta Rina promite: reglarea metabolismului, o slăbire sănătoasă și eliminarea oricărui risc de apariție a efectului yo-yo.

Pe lângă aceste aspecte garantate și extrem de importante, dieta Rina mai are și alte beneficii:

  1. este sănătoasă
  2. este eficienta
  3. nu iți pune restricții
  4. nu trebuie să te înfometezi
  5. creste energia și buna dispoziție
  6. găsești o varietate de rețete rapide și gustoase
  7. nu implica costuri mari, pentru că nu iți impune ce să mănânci
  8. este acceptata de medici și nutriționiști

 

Principiile dietei Rina

Că orice dieta, dieta Rina se bazează pe câteva principii esențiale, care trebuie respectate obligatoriu:

  1. Disocierea alimentara într-un ciclu de patru zile, repetat timp de 90 de zile, presupune că prima zi să fie ziua proteinelor, a doua zi a legumelor, a treia zi este ziua carbohidraților și a patra, ziua fructelor. Acest principiu sta la baza întregii diete și este important că zilele să nu fie inversate.
  2. data pe luna (adică în ziua 29, 58 și 87), vei avea o zi de detoxifiere. În această zi nu ai voie să consumi nimic altceva în afara de apa.
  3. În fiecare zi micul dejun trebuie să conțină fructe în proporție de cel puțin 90%. Excepție vă fi ziua de detoxifiere.
  4. Pentru că metabolismul să se echilibreze mai bine, este indicat să continui cu același regim alimentar încă 90 de zile după terminarea dietei.
  5. Gustările dintre mese sunt interzise, însă este extrem de important să te hidratezi bine pe parcursul zilei. Poți să bei cata apa vrei sau ceai neindulcit.
  6. Cel puțin o data la doua zile se recomanda exerciții cardio.

Fazele principale ale dietei Rina

Pentru că procesul de slăbire să fie unul cât mai eficient, dieta Rina implica trei faze.

1. Faza de purificare

În intervalul orar 4:00-12:00 are loc faza sau perioada de purificare. În acest interval, din doua în doua ore poți să consumi fructe. Rolul lor este de a elimina toxinele din organism.

Tot în acest interval vei avea parte de prima masa a zilei, micul dejun. Poți servi fructe sau legume, de preferat crude sau nuci și semințe.

2. Faza de ingestie

De la prânz până la ora 20:00 are loc faza de ingestie. Această faza include atât masa de prânz, cât și cina. Ambele mese trebuie să conțină doar alimente din grupa specifica zilei respective.

Iți reamintesc că gustările dintre mese ar trebui evitate!

3. Faza de digestie

Faza de digestie, care are loc intre ora 20:00 și ora 4:00, este cea mai ușoară faza a dietei Rina.

Spun asta pentru că în acest interval nu se mănâncă nimic, dar pentru că ea corespunde în mare parte cu orele de odihna, înseamnă că nu trebuie să faci prea mari eforturi să te abții de la mâncat.

Ce alimente sunt permise în dieta Rina

În ceea ce privește alimentele, dieta Rina este foarte permisiva. Regimul alimentar nu se axează în principal pe felul în care gătești mâncare și nici pe cantitatea pe care o mănânci. În dieta Rina importanta este combinarea alimentelor. Din acest motiv disocierea alimentara se face pe 4 categorii de alimente, fiecăreia corespunzandu-i o zi.

Proteine – ziua 1

Proteinele pot fi găsite într-o gama larga de produse. Acest lucru înseamnă că prima zi a dietei nu ar trebui să-ți dea prea mari bătăi de cap. Poți manca carne de pui, curcan, peste, oua, lapte și brânză.

Pentru a diversifica meniul, poți adaugă o salata mica din legume, însă fară ulei. Nu uita că mâncarea poate fi ușor condimentata, deci îi poți da gustul preferat.

Legume – ziua 2

Prânzul și cina din a doua zi a dietei Rina trebuie să conțină doar legume. Acestea pot fi consumate proaspete sau pot fi gătite la cuptor sau la abur. Din nou utilizarea uleiului nu este permisa, însă poți adaugă condimente și ierburi aromatice.

De reținut faptul că cina trebuie să conțină același meniu precum prânzul, însă cantitatea de la cina trebuie să fie mai mica.

Carbohidrați – ziua 3

Cea mai așteptată zi a dietei este ziua dedicate carbohidraților. Așadar, așa cum sperai, în această zi poți să te răsfeți, consumând inclusiv pizza, paste sau prăjituri.

Totuși, micul dejun rămâne neschimbat, așadar fructele nu vor lipsi nici în această zi.

Prânzul și cina trebuie să conțină același meniu, însă după cum știi, la cina cantitatea trebuie să fie mai mica.

Un alt aspect important este faptul că nu poți să prăjești alimentele în ulei, așadar vă trebui să alegi varianta de a le coace la cuptor sau de a le gați la abur. O alta varianta ar fi și fierberea lor, în caz că preparatul iți permite.

Fructe – ziua 4

Ziua dedicata fructelor iți vă aduce un mare plus de energie. Poți consuma atât fructe, cât și legume proaspete. Sigur că poți opta și pentru sucuri de fructe sau legume, cu condiția să nu mai adaugi nimic altceva în ele. Combinațiile rămân la aprecierea ta.

Contraindicații dieta Rina

În general, dietele sunt contraindicate persoanelor care suferă de anumite afecțiuni. Este și cazul dietei Rina, care nu este recomandată persoanelor cu boli cronice, precum diabet sau afecțiuni gastrice.

Recomandarea este să consulți medicul, pentru a te convinge că dieta nu iți afectează tratamentul (în cazul în care urmezi unul) sau daca exista riscul de a agrava boala de care suferi.

De asemenea, este important să consulți un medic nutriționist înainte de a începe dieta. În urma sfaturilor acestuia cu privire la ce dieta este potrivita pentru tine, ar trebui să iei o decizie în ceea ce privește începerea unui astfel de regim alimentar.

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Vezi toate știrile din Conținut plătit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close