Procesul de opacifiere a cristalinului face ca vederea să scadă progresiv, existând riscul de a se ajunge în final, la orbire. Dacă vrei să afli cauzele, simptomele și tratamentul pentru această afecțiune, atunci acest articol e pentru tine.
Cauzele cataractei
Există numeroase cauze de apariție ale afecțiunii. În cazul cataractei primare, este vorba de înaintarea în vârstă, aceasta fiind cel mai întâlnit tip de cataractă. În cazul cataractei secundare, aceasta poate apărea în urma unor traumatisme oculare, a unor tratamentele cu fenotiazine sau corticosteroizi administrate pe termen lung, în asocierea cu boli cum ar fi diabetul zaharat sau boala Wilson, în cadrul afecțiunilor deja existente (miopia sau glaucomul), sau în urma chirurgiei la nivel ocular.
Tipuri de cataractă
Sunt numeroase criterii de clasificare ale cataractei. Dacă ținem cont de momentul în care aceasta apare, atunci poate fi congenitală sau dobândită. Dacă vorbim de etiologie, atunci facem referire la cataracta senilă sau secundară. Dacă luăm în calcul localizarea, atunci există: cataractă corticală, nucleară sau subcapsulară posterioară. Dacă ne interesează gradul de evoluție, atunci vorbim despre cataracta incipientă, intumescentă, matură sau hipermatură.
Semne și simptome caracteristice cataractei
Principalul simptom al cataractei este scăderea vederii sau “ceața”, în descrierea persoanelor care suferă de această afecțiune. Accentuarea este progresivă și nu de puține ori pacienții se adresează medicului atunci când opacifierea cristalinului este într-un stadiu destul de avansat. Alte simptome pot fi: nevoia de schimbare frecventă a ochelarilor, scăderea agerimii vizuale noaptea, vedere dublă, scăderea intensității culorilor.
Dacă ai unul sau mai multe dintre aceste simptome, programează-te la o consultație la clinica oftalmologica Cluj și asigură-te că totul e sub control.
Tratamentul pentru cataractă
E posibil numai prin intervenție chirurgicală. Aceasta se face prin operarea mai întâi a ochiului a cărei acuitate este mai scăzută. O operatie cataracta durează câteva zeci de minute și presupune retragerea cristalinului care este opac și înlocuirea acestuia cu un cristalin artificial.
În peste 90% dintre cazuri, operația duce la îmbunătățirea vederii pacientului. După intervenția chirurgicală, calitatea vederii va fi mai bună, dar acest lucru depinde și de starea de sănătate anterioară a retinei, nervului optic și corneei.