Dieta nu ar trebui să presupună renunțarea la alimentele preferate sau a unor combinații alimentare, ci, mai degrabă, evitarea mâncatului între mese și alimentelor sau băuturilor care conțin mult zahăr.
În continuare, vă vom prezenta care sunt cele mai sănătoase diete, care sunt în vogă în 2022.
-
Dieta Rina
Dieta Rina este un plan de dietă care nu vă împiedică să mâncați delicatesele cu care v-ați obișnuit. Acest regim vă cere doar să schimbați tiparul de consum al alimentelor. Dieta Rina, cunoscută și sub numele de „dieta de patru zile”, este, de fapt, un regim disociat care durează 90 de zile.
Problema cu dietele clasice este că, deși ele vă ajută să slăbiți rapid, oferindu-vă senzația că v-ați atins obiectivul, acest lucru este doar temporar.
Prin urmare, din momentul în care reveniți la rutina alimentară obișnuită, începeți să adăugați kilogramele la loc. Însă, având în vedere că dieta Rina vă permite să o luați cu încetul de la bun început, rezultatele pe care le produce sunt pe termen lung. Disocierea alimentară se efectuează într-un ciclu de patru zile, repetat pe o perioadă de 90 de zile. Astfel încât, în prima zi se consumă proteine, în a doua zi – legume, în a treia zi – carbohidrați, iar în a patra zi – vitamine din fructe și legume proaspete.
-
Dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană nu presupune restricții alimentare stricte. Acest regim alimentar vă permite să vă umpleți farfuria cu fructe proaspete, legume, nuci, leguminoase, porții moderate de pește și fructe de mare. De asemenea, este încurajat consumul de măsline ca sursă pri`mară de grăsime și vinul roșu în cantități moderate. La desert, este recomandat consumul fructelor în locul dulciurilor care conțin zahăr.
-
Dieta Weight Watchers
Cel mai mare avantaj al acestei diete este faptul că niciun aliment nu este „interzis”. În schimb, fiecărui aliment i se atribuie un anumit număr de puncte în funcție de valoarea sa nutritivă și vi se oferă o anumită cantitate de puncte pe care le puteți folosi pe parcursul zilei și săptămânii.
-
Dieta flexitariană
Dieta flexitariană este o dietă flexibilă. Această dietă încurajează, în principal, consumul de legume, cu includerea ocazională a cărnii sau peștelui. Dieta flexitariană presupune restricționarea cărnii roșii, cărnii de pui și a peștelui, astfel că aceste alimente se consumă fie lunar sau săptămânal. Unele persoane care aleg acest regim, evită până și consumul de produse lactate și ouă.
-
Dieta volumetrică
Această dietă permite consumul de alimente cu densitate calorică mai mică, care este determinată prin împărțirea numărului de calorii la numărul de grame găsit pe etichetele alimentelor. Ideea este că te poți simți plin în timp ce slăbești, deoarece alimentele cu densitate calorică mai mică sunt de obicei bogate în fibre și conținut de apă.
-
Dieta DASH
Dieta DASH recomandă mese bogate în fructe, legume și lactate cu conținut scăzut de grăsimi și limitate în grăsimi saturate. Pentru acest regim alimentar, este nevoie să utilizați un grafic pentru a estima necesarul zilnic de calorii, care sunt apoi folosite pentru a afla câte porții din fiecare grup de alimente ar trebui să consumați.
-
Dieta MIND
Dieta MIND combină anumite caracteristici ale dietelor mediteraneene și DASH, astfel încât se recomandă consumul de legume și aportul limitat de produse de origine animală și grăsimi foarte saturate. Această dietă se axează mai mult pe consumul legumelor cu frunze verzi și fructelor de pădure. Spre deosebire de cele două diete din care se inspiră, dieta MIND nu pune neapărat accent pe consumul de fructe, lactate sau cartofi.
-
Dieta nordică
În mod similar cu felul în care dieta mediteraneană se inspiră din regiunea după care-și poartă numele, dieta nordică reproduce tiparele de alimentație din nordul Europei. Această dietă include consumul de fructe, legume rădăcinoase, fructe de pădure, pește și ouă, și permite consumul moderat de produse de origine animală drept garnitură.
Indiferent de dieta pe care alegeți să o urmați, este important să țineți cont de faptul că pentru a atinge rezultatele așteptate, este necesar să faceți cât mai multă mișcare, să consumați cel puțin 2 litri de lichide pe zi și să dormiți cel puțin 7 ore pe noapte.