Antena 3 CNN Conținut plătit Top 10 condimente pe care trebuie să le incluzi în dietă

Top 10 condimente pe care trebuie să le incluzi în dietă

Condimentele sunt plante aromatice care conferă preparatelor culinare gusturi unice și care se asociază cu beneficii pentru sănătate. Folosirea ierburilor aromatice în bucătărie ne ajută, în același timp, să evităm excesul de sare în alimentație.

New Project
Top 10 condimente pe care trebuie să le incluzi în dietă Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    16 Ian 2023   •   15:25

În bucătăria românească tradițională suntem deja obișnuiți să folosim piperul negru, boiaua, mărarul, pătrunjelul, leușteanul și usturoiul. Totuși, există multe alte condimente care îți pot schimba radical experiența culinară. 

Iată topul condimentelor pe care trebuie să le incluzi în dietă!

  1. Cimbru

Cimbrul are un gust puternic și se potrivește cel mai bine în preparatele pe bază de carne, cum ar fi fripturile sau tochiturile. Unele persoane îl preferă și în ciorbe. Este posibil, însă, să nu îl agreezi într-o garnitură de legume.

Cimbrul are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, fiind și un puternic antioxidant. Compușii antioxidanți luptă împotriva radicalilor liberi, molecule responsabile de apariția bolilor cronice (1). 

  1. Oregano 

Oregano se folosește, în special, în bucătăria italiană. Acesta este perfect pentru asezonarea sosurilor de roșii, bruschetelor, legumelor, dar, în special, a pastelor. În plus, oregano conține antioxidanți și compuși antiinflamatori (2). 

  1. Busuioc

Busuiocul este potrivit pentru condimentarea cărnii de pui, dar și a sosurilor cu roșii pentru paste. Poate fi adăugat și pe bruschetele cu roșii și mozzarella sau pe o felie de pizza. 

  1. Turmeric (curcuma)

Turmericul este cel mai studiat condiment pentru beneficiile sale asupra sănătății. Acesta are proprietăți puternic antioxidante și antiinflamatorii. Printre efectele sale benefice se numără reducerea riscului de boli cardiovasculare și cancer, dar și ameliorarea artritei (3). Întotdeauna se combină cu piperul negru, pentru a-i crește absorbția în organism.

Turmericul conferă mâncărurilor o culoare galben intens și o aromă specifică preparatelor asiatice. Poate fi adăugat în orez, amestecuri de legume, supe cremă, dar și peste carne sau pește.

  1. Rozmarin

Rozmarinul poate fi folosit atât proaspăt, cât și uscat. Se adaugă mai ales peste cartofii copți și pește. Are o aromă asemănătoare pinului. Studiile arată că acidul rozmarinic din compoziția sa poate suprima simptomele de alergie, cum ar fi congestia nazală (3).

  1. Capere 

Caperele sunt bobocii imaturi ai florilor tufelor de capere. Acestea se păstrează în borcane, în saramură sau oțet, fiind utilizate pentru asezonarea preparatelor culinare. Au un gust astringent, ușor picant, fiind perfecte pentru condimentarea cărnii, fructelor de mare și peștelui. 

  1. Schinduf 

Schinduful (fenugreek) este o plantă utilizată în medicina ayurvedică pentru efectele sale de îmbunătățire a libidoului. Cercetările au arătat, însă, că are un efect pozitiv și asupra insulinei și răspunsului glicemic (3).

Este inclus în numeroase rețete cu specific indian. Poate fi adăugat în sosuri, amestecuri de legume, supe, dar și în preparate pe bază de carne. 

  1. Piper cayenne

Piperul cayenne este obținut dintr-un soi de ardei chilli, având așadar un gust iute. Acesta conține compusul activ numit capsaicină, care s-a dovedit a fi un inhibitor al apetitului. Astfel, poate contribui la scăderea în greutate, atunci când este inclus într-o alimentație echilibrată (3). 

  1. Semințe de fenicul

Semințele de fenicul conțin compuși antioxidanți și antiinflamatori, care pot reduce riscul de boli cardiovasculare și cancer, pot îmbunătăți digestia și reduce apetitul (4). Le poți utiliza pentru condimentarea peștelui, cărnii, legumelor și lipiilor făcute în casă.

  1. Ghimbir 

Ghimbirul este utilizat mai ales în bucătăria asiatică. Are un gust ușor picant și poate fi utilizat în aromatizarea supelor cremă, tocănițelor, orezului și sosurilor pentru carne. Are proprietăți antiinflamatorii, fiind utilizat, în special, pentru ameliorarea senzației de greață (3).

Așadar, există numeroase condimente care pot transforma un preparat monoton într-unul apetisant. Diferite combinații ale acestora dau gusturi extrem de diferite, așa că fii creativ și experimentează. Chiar dacă ierburile aromatice au beneficii potențiale pentru organism, nu uita că acestea nu înlocuiesc o dietă sănătoasă!

Referințe:

  1. “12 Health Benefits of Thyme.” Healthline, Healthline Media, 23 Dec. 2021, www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme#bacteria. Accessed 13 Jan. 2023.
  2. ‌Link, Rachael. “6 Science-Based Health Benefits of Oregano.” Healthline, Healthline Media, 27 Oct. 2017, www.healthline.com/nutrition/6-oregano-benefits. Accessed 13 Jan. 2023.
  3. ‌Leech, Joe. “10 Delicious Herbs and Spices with Powerful Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, 4 June 2017, www.healthline.com/nutrition/10-healthy-herbs-and-spices. Accessed 13 Jan. 2023.
  4. Kubala, Jillian. “10 Science-Based Benefits of Fennel and Fennel Seeds.” Healthline, Healthline Media, 27 Sept. 2019, www.healthline.com/nutrition/fennel-and-fennel-seed-benefits. Accessed 13 Jan. 2023.
×
Citește mai multe din Conținut plătit
» Vezi toate știrile din Conținut plătit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close