Antena 3 CNN Conținut plătit Testosteronul și riscul de adenom de prostată

Testosteronul și riscul de adenom de prostată

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 12:30 02 Aug 2023 Modificat la 12:30 02 Aug 2023
testosteronul si riscul de adenom de prostata
Testosteronul și riscul de adenom de prostată

Există multiple teorii cu privire la cauzele adenomului de prostată, iar unul dintre factorii pe care cercetătorii îi analizează în mod activ este testosteronul, un hormon masculin esențial pentru dezvoltarea și menținerea caracteristicilor sexuale masculine.

Ce este testosteronul?

Testosteronul este cel mai important hormon sexual masculin, produs în principal în testicule, esențial pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine în timpul pubertății și pentru menținerea acestora pe parcursul vieții adulte.

Testosteronul este responsabil pentru creșterea masei musculare și osoase, producerea de spermatozoizi și reglarea libidoului. De asemenea, testosteronul influențează sănătatea prostatei, un organ situat sub vezica urinară la bărbați, care joacă un rol crucial în reproducere. Prostata secretă o parte din lichidul seminal, care hrănește și protejează spermatozoizii. La fel ca alte organe ale corpului uman, prostata poate fi afectată de diverse condiții, adenomul de prostată fiind cea mai comună dintre acestea.

Nivelul testosteronului și riscul de adenom de prostată

În urologie, studiul adenomului de prostată și al legăturii acestuia cu testosteronul este un subiect intens dezbătut. Studiile care și-au propus să afle dacă nivelul testosteronului influențează riscul de adenom de prostată au oferit rezultate mixte și uneori contradictorii.

Unele cercetări sugerează că bărbații cu niveluri ridicate de testosteron pot avea un risc mai mare de a dezvolta adenom de prostată, lucru datorat în principal rolului pe care testosteronul și derivatul său, dihidrotestosteronul (DHT), îl joacă în reglarea creșterii celulelor prostatice. În condiții normale, cei doi hormoni contribuie la funcționarea sănătoasă a prostatei, dar în concentrații prea mari, pot stimula o creștere excesivă a celulelor prostatei, ceea ce poate duce la formarea adenomului de prostată.

Cu toate acestea, alte studii nu au găsit o legătură directă între nivelurile de testosteron și riscul de adenom de prostată. În plus, există dovezi care sugerează că, în unele cazuri, un nivel scăzut de testosteron, și nu unul ridicat, ar putea fi asociat cu un risc crescut de adenom de prostată. Rezultatele aparent contradictorii subliniază complexitatea relației dintre testosteron și adenomul de prostată.

Adenomul de prostată și riscul de cancer

Adenomul de prostată este o afecțiune benignă care nu influențează riscul unui bărbat de a dezvolta cancer de prostată sau cancer vezica urinara. Este posibil însă ca bărbații cu adenom de prostată să fie mai susceptibili să fie diagnosticați cu cancer de vezică, dar nu din cauza unei legături biologice între cele două afecțiuni, ci din cauza faptului că simptomele adenomului de prostată aduc adesea bărbații la medic, unde pot fi supuși testărilor pentru cancerul de vezică.

×
Etichete: advertorial
x close