Antena 3 CNN Conținut plătit Testarea Eco Doppler a arterelor carotide şi prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Testarea Eco Doppler a arterelor carotide şi prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 12:45 22 Dec 2021 Modificat la 12:45 22 Dec 2021
testarea eco doppler arterelor carotide prevenirea accidentelor vasculare cerebrale
Testarea Eco Doppler a arterelor carotide şi prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Sunt teste neinvazive care folosesc undele sonore şi pot detecta artele îngustate sau potenţiale blocaje cauzate de placă sau de cheaguri de sânge.

Aceste detalii ajută medicul să determine dacă pacientul prezintă sau nu riscul de a avea un accident vascular cerebral şi dacă are nevoie de tratament preventiv.

Accidentele vasculare cerebrale: o problemă majoră de sănătate

Chiar dacă numărul lor a fost redus, accidentele cardiovasculare ischemice, numite în mod obişnuit accidente vasculare cerebrale, constituie o problemă majoră de sănătate. Mai bine de o treime din pacienţii cu accident vascular cerebral decedează sau suferă de dizabilităţi permanente.

Pacienţii cu antecedente de atacuri ischemice tranzitorii prezintă un risc de până la 20% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral şi trebuie monitorizaţi cu atenţie.

Ar mai trebui menţionat că 80% dintre accidentele vasculare cerebrale au drept cauză ateroscleroza, în vreme ce doar 20% au la bază tromboembolismul de origine cardiacă.

Indiferent de situaţie, medicii pot recomanda pacienţilor o ecografie Doppler de artere carotide şi vertebrale pentru a stabili cât mai bine riscurile unui accident vascular cerebral care poate fi critic.

Despre arterele carotide şi vertebrale şi testul Doppler

Arterele carotide şi vertebrale sunt situate de o parte şi cealaltă a gâtului, iar Doppler este numele testului cu ultrasunete care se bazează pe analiza ecoului undelor sonore de frecvenţă înaltă pentru obţinerea unei imaginii în timp real a acestora.

Arterele carotide şi vertebrale sunt cele care furnizează sânge creierului şi care, dacă se îngustează, pot cauza un atac ischemic tranzitor, un mini accident vascular cerebral sau chiar un accident vascular cerebral.

Cauzele îngustării acestora pot fi ateroscleroza sau alte afecţiuni care blochează sau îngreunează fluxul sanguin.

Medicul poate prescrie ecografia carotidiană în diverse situaţii, printre care cea de risc sporit de accident vascular cerebral, de blocaj creat de un cheag de sânge, de stenoza a carotidei, de atac ischemic tranzitor sau de depistare a unui sunet anormal în artera.

Un test Doppler foloseşte sunetele de înaltă frecvenţă pentru a analiza pereţii vaselor de sânge şi a examina fluxul de sânge din arterele carotide sau vertebrale. Este neinvaziv iar rezultatele sunt utile pentru a stabili un plan de tratament adecvat.

Cum se pregăteşte pacientul pentru testul Carotid Doppler

De obicei, pacientul care va fi supus unui test Doppler carotidian va primi mai multe instrucţiuni de la medic care va răspunde la toate întrebările acestuia. Totodată, s-ar putea să fie necesară:

  • Semnarea unui formular de consimţământ din partea pacientului;
  • Evitarea fumatului timp de două ore înainte de test;
  • Abţinerea să la a mânca sau a bea alimente şi băuturi cu cofeină cu două ore înainte de test.

Cum se efectuează un test Doppler Carotidian?

Aceasta ecografie durează cel mult 60 de minute şi cuprinde mai multe etape:

  • Vor fi îndepărtate din zona gâtului hainele şi bijuteriile;
  • Pacientul va fi aşezat pe spate pe o masă, cu gâtul îndoit uşor înapoi;
  • Tehnicianul va aplica un gel lubrifiant pe ambele părţi ale gâtului, acolo unde sunt localizate arterele carotide şi vertebrale;
  • Tehnicianul va mişca bagheta Doppler pe suprafaţa gâtului, înainte şi înapoi, pentru a detecta fluxul de sânge.
  • Este posibil ca pacientul să audă un huruit asemănător maşinii de spălat care de fapt reprezintă ecoul creat de undele sonore care se reflectă în celulele roşii ale sângelui.

Ce se întâmplă înainte şi după testare?

Pregătirile necesare pentru acest test constau în analiza istoricului medical şi chirurgical al pacientului şi luarea tensiunii arteriale.

În timpul testului, pacientul poate fi însoţit de un membru al familiei sau un prieten. Testul durează între 40 şi 60 de minute, nu este dureros şi nici invaziv.

Rezultatele testului ar trebui să fie disponibile în câteva zile şi, dacă medicul nu recomandă ceva special, pacientul îşi poate relua fără probleme şi fără restricţii activităţile normale.

Tehnicianul înregistrează testul final pe o casetă video care va fi revizuită de un radiolog pentru a măsura fluxul sanguin şi a stabili locul îngustării arterelor carotide. După aceea, va trimite un raport medicului cardiolog pentru a-l analiza.

Rezultatele testului şi alte detalii legate de starea de sănătate a pacientului sunt folosite pentru recomandările de tratament ale medicului.

Dacă va constata agravarea simptomelor, pacientul ar trebui să sune imediat medicul cardiolog.

Când se recomanda un test Doppler carotidian?

Acest test este recomandat tuturor pacienţilor care prezintă simptomele unui accident vascular cerebral sau ale unui atac ischemic tranzitor.

De asemenea, este util pentru a monitoriza progresia afecţiunilor existente, a evalua rezultatele chirurgiei carotidei şi a plasării unui stern sau pentru a ţine sub atentă observaţie pacienţii în vârstă care prezintă factori de risc de accident vascular cerebral, suferă de hipertensiune arterială, diabet sau hiper lipidemie.

×
x close