De aceea este bine ca să avem inclusiv teste rapide pentru coronavirus la dispoziție, pentru a ne face singuri această testare simplă acasă.
În ce constă un test rapid pentru Covid-19?
Există două modalități principale de a detecta prezența anticorpilor la o persoană bolnavă sau care a trecut fără a avea simptome prin această temută infecție. Fie face un test complex pentru a detecta ARN-ul viral activ, fie inițial recurge la un test rapid covid 19.
Un test de bază referitor la anticorpi poate ajuta o persoană să înțeleagă cât timp au imunitate la boala respectivă în funcție de prezenta IgM sau IgG.
Inițial prezenta IgM este mai mare în organismul unei persoane infectate cu Sars-Cov-2, apoi numărul anticorpilor începe să scadă și rămân cei de tipul IgG. Conform studiilor internaționale efectuate, au fost găsite cantități semnificative de anticorpi în sângele supraviețuitorilor de Sars din 2003 (primul coronavirus care a pus probleme omenirii) chiar și după 5 ani de la infecție.
Un test eficient de identificare a persoanelor care au avut actualul coronavirus va ajuta cadrele din domeniul medical să stabilească clar cum se poate face revenirea treptată la o viață normală cu riscuri minime pentru sănătatea populației.
Acesta este de fapt și viitorul: testarea la domiciliu cu teste achiziționate dintr-o farmacie sau dintr-o clinică medicală care să determine nu doar prezența infecției de coronavirus în organism, ci și alte boli grave.
Testele Covid-19 prezente pe piață sunt de două tipuri: cantitative și calitative
Testele calitative acționează pe principiul unui test de sarcină și dau fie un răspuns pozitiv, fie unul negativ.
Există și teste cantitative care va arăta cantitatea de anticorpi din organismul uman în cazul în care pacientul a avut deja virusul. Așa este și testul pe care oricine îl poate cumpăra de pe site-ul okmedical.ro.
Dezvoltarea unui asemenea test va putea arăta în viitor ce cantitate de anticorpi împotriva unui anumit virus are cineva, iar dacă aceasta este foarte mare atunci se poate folosi plasma celui testat și pentru a trata o altă persoană aflată într-o situație critică.
Această descoperire reprezintă un mare pas în tratamentul infecției cu Sars-Cov-2, mai ales în situația în care vaccinarea nu este încă posibilă, iar fabricarea a unui vaccin poate să dureze și ani de acum înainte, deoarece trebuie efectuate o mulțime de studii clinice ca să nu aibă efecte adverse.
Cel mai important lucru acum este acum crearea unui medicament biologic care să neutralizeze virusul și să întrerupă procesul infecțios al pacientului fără a-i pune viața în pericol.
Testarea bolii Covit-19 generată de virusului Sars-Cov-2 are ca principale metode actuale:
- recunoașterea moleculară;
- testarea serologică.
Metoda moleculară utilizează reacția în lanț a polimerazei PCR însoțită de testele de acid nucleic și alte metode analitice avansate pentru a detecta genomul virusului.
Testarea serologică folosește punerea în evidență a anticorpilor produși de organismul unei perosane infectare ca arme de apărare.
Pentru că este mai îndelungată, perioada după care anticorpii continuă să circule în organism și după eliminarea infecției, ceea de face ca testele serologice să continuă să fie pozitive pentru persoanele care au fost expuse anterior și au dezvoltat un sistem imun.
Acest lucru înseamnă că un test pozitiv poate să nu releve o infecție activă, ci mai degrabă una care deja a trecut. Așadar testarea rapidă a anticorpilor serologici se face doar în scopuri observaționale și de cercetare.
Testul serologic pentru Covid-19, spre deosebire de RT-PCR verifică reacția avută de sistemul imunitar al organismului la virus.
Acest lucru se realizează prin detectarea de anticorpi lgM și lgG la persoanele care au fost expuse la Sars-Cov-2.
Vrei și tu să te testezi singur acasă de Covid-19? Comandă-ți chiar acum un kit de la OK Medical!