Antena 3 CNN Conținut plătit Tehnologiile inovative ce vor fi folosite de UEFA la Campionatul European de Fotbal 2024

Tehnologiile inovative ce vor fi folosite de UEFA la Campionatul European de Fotbal 2024

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 16:44 17 Apr 2024 Modificat la 16:46 17 Apr 2024
New Project - 2024-04-17T164359.781
Tehnologiile inovative ce vor fi folosite de UEFA la Campionatul European de Fotbal 2024

La startul acestei ediții, în Grupa E, după o lungă absență de 8 ani, se află echipa națională a României, alături de reprezentativele Belgiei, Ucrainei și Slovaciei. În ultimii ani, la edițiile europene și mondiale ale campionatelor de fotbal au utilizate diverse tehnologii avansate.

Scopul utilizării tehnologiilor în sport este unul legat de îmbunătățirea procesului decizional la nivel de arbitraj și la anularea deciziilor incorecte. În fotbal, printre cele mai cunoscute tehnologii se numără Hawk-Eye, Goal Line și VAR. Chiar dacă au stârnit până acum numeroase controverse, folosirea tehnologiei la meciurile de fotbal au ajutat la corectarea deciziilor greșite într-un număr de nouă cazuri din zece. Oare noile sisteme avansate ce vor utilizate la EURO 2024 vor reuși același lucru?

Care sunt cele mai populare tehnologii utilizate la fotbal de-a lungul timpului?

Fotbal este sportul care generează cel mai mare interes la nivel global, cu peste 3.5 miliarde de susținători și este cea mai populară disciplină sportivă pe care se poate paria la case de pariuri. Mingea de fotbal își are orginile în China Antică, fiind menționată în anul 250 i.Hr, dar prima minge din cauciuc a fost patentată abia în 1855 de către Charles Goodyear.

Cea mai recentă versiune a mingii de fotbal este dotată cu un chip NFC, printre cele mai cunoscute numărându-se Nike Strike (Copa America din 2020), Uniforia (Euro 2020), Telstar (Cupa Mondială 2018) și Brazuca (Campionatul Mondial de Fotbal din 2014). Și la Campionatul European din Germania o să fie folosită o minge inteligentă, denumită Fussballliebe, care va beneficia de sistemul Connected Ball Technology conceput de Adidas.

În 2014 s-a discutat despre implementarea unui sistem avansat prin care să se stabilească excat dacă mingea a intrat cu toată circumferința în poartă. Denumită Goal-Line Technology acest sistem folosește o structură formată din 14 camere care permit captarea imaginilor cu o rată de 500 de cadre/secundă. Sistemul transmite o notificare către ceasul inteligent al arbitrului prin care îi indică acestuia că a fost gol (în cazul în care mingea a depășit cu întreaga circumferință linia porții)

Această tehnologie a fost folosită la Campionatele Mondiale de Fotbal organizate în Brazilia (2014) și Rusia (2018). La fel de cunoscut este și sistemul Hawk-Eye, care permite obținerea unei rate de 600 de cadre/secundă și implică 3 camere dedicate liniei de poartă. Similară acestei tehnologii este și tehnologia Goal Ref care se bazează pe câmpurile electromagnetice de frecvență joasă (în poartă și în jurul mingii, care are un chip încorporat). Această tehnologie permite confirmarea cu o precizie de 100% pentru arbitri, iar ulterior pentru suporteri, comentatori și casele de pariuri menționate aici, că un gol a fost marcat și, prin urmare, scorul jocului s-a schimbat.

Tehnologia VAR este cea mai recentă modalitate de îmbunătățire a deciziilor luate de arbitri pe terenul de fotbal. Folosită pentru prima dată la Cupa Mondială din 2018, din Rusia, VAR a fost implementată ulterior în cele mai importante competiții de fotbal, inclusv în Liga I România. Un arbitru asistent este alocat în camera VAR, acolo unde, alături de trei asistenți și patru operatori de imagine monitorizează imaginile transmise de 35 de camere (dintre care două alocate exclusiv stabilirii offside-urilor).

Cât de tehnologizat va fi Campionatul de Fotbal European 2024 din Germania?

EURO 2024 face parte din categoria evenimentelor sportive de mare anvergură din acest an, alături de Jocurile Olimpice de Vară. Pe plan local, cu siguranță că este cel mai important, România calificându-se după 8 ani la un European de Fotbal. Operatorii de pariuri îi acordă reprezentativei naționale o cotă de 200 la câștigarea competiției (probabilitate de 0.5%).

Pentru această ediție, UEFA va utiliza o minge inteligentă, Fussballliebe, care dotată cu un giroscop cu senzori. Acest sistem va transmite date legate de punctul de lovire (până la 500 date/secundă). Tehnologia va fi utilizată pentru stabilirea offside-ului și alte decizii pe care le vor lua arbitrii și asistenții din camera VAR.  Este pentru prima dată când va fi folosită o tehnologie conectată la minge la un asemenea nivel.

Deciziile legate de offside vor fi luate mult mai repede, timpul de interpretare reducându-se de la 70 de secunde la 25 de secunde grație acestui sistem avansat. Specialiștii din domeniu se așteaptă la o îmbunătățire considerabilă a deciziilor pe parcursul acestui Campionat European, acolo unde, toți românii își doresc ca naționala să ajungă cât mai sus.

×
Etichete: advertorial
x close