Antena 3 CNN Conținut plătit Tehnologia 5G în România: Avantaj pentru companii, dar inutilă pentru consumatori?

Tehnologia 5G în România: Avantaj pentru companii, dar inutilă pentru consumatori?

3 minute de citit Publicat la 10:51 02 Apr 2020 Modificat la 10:51 02 Apr 2020
o_1e4sttvdv1trt1g7i1vl28dg1s0qb.jpg

Ambasadorii acestei tehnologii spun că 5G este platforma care va facilita digitalizarea omenirii. Se vorbește despre automatizarea autoturismelor și despre intervențiile chirurgicale la distanță, despre noi oportunități de afaceri, dar și despre noi locuri de muncă.

Specialiștii preconizează că implementarea 5G ar urma să creeze peste un sfert de milion de locuri de muncă în România în următorii ani și că, totodată, ar putea să ne ajute să ne apropiem de nivelul de trai din occident.

Acest ambalaj frumos nu este însă îmbrățișat cu ușurință de către toată lumea. Costel Stanciu, Președintele Asociației Pro Consumatori, a făcut un apel la prudență: "Trebuie ca autoritățile din România să le ofere consumatorilor garanții că această tehnologie este una care nu implică efecte nocive asupra sănătății lor și asupra ecosistemului din care facem parte."

În aceeași ordine de idei, Sorin Mierlea, președintele Asociației InfoCons, face un apel către consumatori, semnalând faptul că o bună parte dintre aceștia nu țin cont de standardele de radiații și de recomandările producătorilor de telefoane mobile: "Nu știu câți din această țară și-au ales telefonul mobil și operatorul telecom în cunoștință de cauză, din punct de vedere al emisiei de radiații și al datelor tehnice".

România se află în primele 5 țări din Uniunea Europeană care au lansat deja servicii 5G comerciale. Austria și Marea Britanie au dat startul, lansând 5G în luna mai din 2019, fiind urmate apoi de România, Italia și Spania, care au lansat tehnologia doar o lună mai târziu.

Anumiți specialiști sunt de părere că țara noastră nu ar avea nevoie de 5G în următoarele două decenii, întrucât 4G-ul este mai mult decât suficient pentru nevoile consumatorilor din România.

Principalii potențiali beneficiari ai 5G-ului ar fi companiile, deoarece această nouă tehnologie funcționează cu o latență foarte mică, ceea ce facilitează o mai bună coordonare a inteligenței artificiale.

Spre exemplu, 5G ar ajuta sute de mașini autonome să traverseze o intersecție în siguranță și roboții din fabrici să interacționeze eficient pentru a-și desfășura activitatea automatizată, lucruri de care, România nu pare să aibă nevoie în momentul de față.

ANCOM a decis să organizeze o licitație pentru vinderea frecvențelor 5G și implementarea tehnologiei în ultimul trimestru din acest an, motivând că este nevoie mare de bani la buget, deși această variantă nu este neapărat mai profitabilă. Taxa de licență 5G ar urma să coste cel puțin 18 milioane de euro pe an.

Oamenii de știință au păreri împărțite în ceea ce privește siguranța implementării acestei tehnologii și același lucru se întâmplă și în rândul politicienilor.

Bruxelles a oprit implementarea 5G-ului. Céline Fremault, Ministrul Mediului din Belgia, a spus: "Nu pot încuraja o asemenea tehnologie, dacă standardele de radiații, care trebuie să protejeze cetățeanul, nu sunt respectate, cu sau fără 5G. Locuitorii din Bruxelles nu sunt niște cobai, să le pot vinde sănătatea pentru profit. Nu putem lăsa loc nici unei îndoieli".

Una dintre petițiile care solicită interzicerea 5G-ului în România a semnalat faptul că această tehnologie ar fi legată de numeroase riscuri asupra sănătății și a mediului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat radiația de frecvență radio ca un posibil factor cancerigen 2B în anul 2011. Totodată, Programul Național de Toxicologie a concluzionat că radiațiile de frecvență radio de tipul 5G pot provoca cancer. Acestea sunt câteva dintre celelalte riscuri legate de 5G prin anumite studii:

  1. Afectarea structurii AND
  2. Leziuni oxidative
  3. Întreruperea metabolismului celular
  4. Scăderea secreției de melatonină
  5. Tulburări de somn
  6. Influențarea predicțiilor meteorologice care avertizează și cu privire la eventualele fenomene meteo extreme
  7. Poluare electromagnetică
  8. Afecțiuni dermatologice
  9. Tulburări de vedere
  10. Afecțiuni neurologice
  11. Depresie & Anxietate
  12. Migrene constante
  13. Amețeli, stări de confuzie și epuizare
  14. Creșterea permeabilității barierei hematoencefalice.

Indiferent de măsurile care vor fi luate, consumatorii ar trebui să fie mai responsabili cu privire la protecția de radiații. Aceștia ar trebui să se documenteze cu privire la standardul de radiații generat de telefonul mobil și să respecte instrucțiunile producătorului. Folosirea căștilor este indicată în special pentru persoanele care vorbesc des la telefon.

Există și anumite huse de telefoane care pot obstrucționa o parte din radiații, însă chiar și husele obișnuite, care ne ajută să menținem o distanță de câțiva milimetri în plus între telefon și corpul nostru, pot fi benefice în ceea ce privește diminuarea radiațiilor la care suntem expuși. În plus, există îmbrăcăminte și accesorii vestimentare care oferă protecție în fața radiațiilor.

×
x close