Antena 3 CNN Conținut plătit Tăierea cu plasmă: 3 lucruri de știut despre această procedură

Tăierea cu plasmă: 3 lucruri de știut despre această procedură

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:47 24 Mar 2022 Modificat la 14:47 24 Mar 2022
taierea cu plasma 3 lucruri de stiut despre aceasta procedura
Tăierea cu plasmă: 3 lucruri de știut despre această procedură Sursa foto: Shutterstock

Se poate realiza într-un timp mai scurt decât tăierea mecanică și este utilă pentru debitarea neliniară. Iată trei lucruri pe care trebuie să le cunoști despre această procedură.

  1. Ce este tăierea cu plasmă 

Debitarea cu plasmă se realizează cu ajutorul unui jet de gaz ionizat, de mare viteză, care conduce curentul de la torță la materialul de lucru. Astfel, plasma încălzește piesa de prelucrat și o topește, iar jetul de mare viteză suflă mecanic topitura și taie materialul. Gazul ionizat (plasma) se produce după încălzirea la o temperatură înaltă și este un bun conducător de electricitate.

Achiziționează cele mai potrivite aparate de tăiere cu plasmă pentru nevoile tale. Acestea pot fi utilizate cu succes pentru debitarea oțelului inoxidabil, cuprului, alamei, aluminiului și a altor materiale neferoase, cu grosime optimă de cinci centimetri. De asemenea, pot fi folosite pentru tăierea metalului expandat.

  1. Avantajele și dezavantajele procedurii 

Tăierea cu plasmă are o serie de beneficii, printre care se află:

  • Posibilitatea de a debita secțiuni mai mici, precise, la o viteză mai mare (nu este necesară preîncălzirea);
  • Realizarea de muchii netede, cu înclinație foarte mică; suprafață aproape verticală; 
  • Debitarea rentabilă: avantaj financiar pentru tăieturile de dimensiuni medii (oțel inoxidabil, aluminiu ș.a.), în comparație cu alte proceduri;
  • Debitarea tuturor materialelor conductoare, cu o grosime de până la 150-160 de milimetri, în anumite cazuri.

În schimb, tăierea cu plasmă nu este la fel de potrivită pentru materialele foarte subțiri precum cea cu laser, iar conturul debitării poate avea unele imperfecțiuni. Un alt dezavantaj este posibilitatea de deformare sau de modificare a structurii materialelor, din cauza transferului mare de căldură.

De asemenea, folosirea aparatelor de tăiere cu plasmă necesită cunoașterea în profunzime a procesului de debitare cu gaz ionizat, astfel încât operatorul să regleze în mod eficient parametrii. Atât calitatea produsului și a materialelor consumabile, cât și modul de utilizare și tehnica folosită influențează rezultatul final.

  1. Cum alegi aparatul de tăiere cu plasmă 

Pentru a face o achiziție cât mai utilă pentru tine sau afacerea ta, ia în considerare mai mulți factori: 

  • Tipul de metal și grosimea lui - alege aparatul de tăiere cu plasmă în funcție de materialul pe care îl tai în mod constant și de grosimea acestuia. Pentru piesele de debitat de până la un centimetru sunt potrivite aparatele cu amperaj mai mic, în timp ce un material mai gros poate fi tăiat eficient cu aparate care au amperaj mai mare; verifică atent specificațiile tehnice.
  • Sursa de alimentare - sunt disponibile aparate monofazate sau trifazate, astfel încât să corespundă condițiilor tale de lucru (putere necesară, rețeaua electrică disponibilă ș.a.). De asemenea, ține cont de tensiunea de alimentare, de curentul maxim de tăiere, de intervalul de reglare al curentului și de durata activă de lucru la intensitatea maximă; 
  • Viteza optimă de tăiere - aceasta poate fi calculată în funcție de grosimea materialului și de mediul (ritmul) de producție necesar. 

În plus, alege un aparat de sudură cu plasmă care prezintă siguranță în funcționare, cu protecție a comenzilor, a conexiunilor și a altor părți componente ale produsului. Asigură-te că aparatul este ușor de utilizat și îți oferă toate facilitățile de care ai nevoie în atelierul tău.

×
x close