Antena 3 CNN Conținut plătit Sustenabil zi de zi: cum să ai grijă de mediu fără să renunți profit sau confort

Sustenabil zi de zi: cum să ai grijă de mediu fără să renunți profit sau confort

3 minute de citit Publicat la 12:33 26 Aug 2024 Modificat la 12:35 26 Aug 2024
Sustenabil zi de zi: cum să ai grijă de mediu fără să renunți profit sau confort
Sursa imagine: freepik.com

Sustenabilitatea este o responsabilitate colectivă, nu doar a autorităților competente. Pentru a putea combate efectele consumerismului și a construi o societată orientată către nevoile mediului înconjurător, e important să acționăm repede și împreună. E esențial să existe, așadar, un acord între companii și consumatori.

Chiar dacă pentru mulți dintre noi a trăi sustenabil e asociat cu o reducere a confortului, în realitate, sustenabilitatea este foarte ușor de integrat în activitățile zilnice. Nici pentru producători sau antreprenori, lucrurile nu sunt atât de complicate. În plus, de-a lungul timpului s-au format comunități care sprijină și promovează valorile eco. Vrei și tu să iei parte la eforturile companiilor și celorlalți utilizatori casnici de a proteja resursele naturale? Descoperă mai jos câteva sfaturi utile.

Sustenabilitatea începe acasă

Educația ecologică este esențială pentru a putea contribui la construirea unui viitor mai bun pentru generațiile următoare.

Sustenabilitatea începe acasă - orice inițiativă contează, chiar dacă la prima vedere pare nesemnificativă.

Iată ce poți să faci, începând chiar de azi pentru a avea mai multă grijă de natură:

 

  • Înlocuiește aragazul și optează în schimb pentru o plită cu inducție - studiile au demonstrat că este mult mai eficientă energetic.

  • Asigură-te că locuința este bine izolată pentru a reduce pierderile de căldură iarna și pentru a menține răcoare în casă vara.

  • Renunță la echipamentele electrice pe care nu le mai folosești. Le poți duce în punctele de colectare special amenajate din supermarket-uri, mall-uri sau benzinării, iar pentru echipamentele voluminoase poți contacta o firmă care se ocupă cu preluarea electrocasnicelor vechi.

Cum construiești un business sustenabil 

Dacă, în schimb, ai sau ești pe punctul de a-ți înființa un business, e foarte important să pui accent pe responsabilitatea socială. Practicile ecologice trebuie integrate în fiecare etapă de lucru. Pe lângă beneficiile evidente asupra naturii, te vor ajuta să-ți construiești o reputație pozitivă pe piață.

Însă, pentru a putea reuși, trebui să acorzi atenție mai multor aspecte precum:

 

  • Definirea viziunii și a valorilor - Fii transparent și asumă-ți misiunea de a integra firesc afacerea în noul peisaj industrial.

  • Realizarea unui audit de mediu - Este recomandat pentru a evalua impactul companiei asupra mediului și a identifica modalități de îmbunătățire.

  • Alegerea furnizorilor și colaboratorilor - Alege-ți foarte bine partenerii de afaceri și colaborează doar cu cei care își asumă aceleași obiective ca tine.

În funcțe de obiectul de activitate, e posibil să ai nevoie de o organizație care oferă servicii de transfer de responsabilitate și consultanță personalizată pentru gestionarea deșeurilor generate. Fii atent la toate aceste detalii!

 

Noi obligații pentru producători: dreptul la reparare, proiectare ecologică și ecodesign

Pe lângă trasarea clară a scopului afacerii pe care urmează să o înființezi, nu trebuie să uiți că există și numeroase obligații pe care trebuie să le respecți.


Pe 18 iulie 2024, Uniunea Europeană a propus un nou regulament, care vizează proiectarea ecologică a produselor. Astfel, producătorii vor fi nevoiți să raporteze numărul și greutatea deșeurilor generate și motivele pentru care le-au aruncat. Obiectivul noii legi este de a folosi mai mult dispozitivele cumpărate.

Idei pentru business-uri și obiceiuri sustenabile - conferința „Sustenabil zi de zi”

Puterea exemplului nu poate fi contestată, mai ales când vine vorba de protejarea și conservarea resurselor. Creșterea interesului pentru sustenabilitate se vede și în numărul evenimentelor și conferințelor dedicate acestui subiect.

Pe 24 septembrie va avea loc conferința Sustenabil zi de zi, locul în care specialiști din mai multe domenii încearcă să găsească soluții la o problemă urgentă a lumii în care trăim: cum ne dezvoltăm în continuare fără să epuizăm resursele naturale.  Evenimentul vine și în susținerea antreprenorilor care își doresc să inoveze piața și să implementeze obiceiuri sustenabile.

Comunități care încurajează consumul sustenabil

Un alt lucru pe care ar trebui să-l iei în considerare este să te alături comunităților online care sprijină inițiativele sustenabile. Acolo vei afla informații actuale despre reglementări și legislație, dar și recomandări cu privire la eficientizarea consumului.

Un exemplu de comunitate sustenabilă este Comunidar online, un spațiu virtual (grup de facebook) care susține reutilizarea aparatelor electrice funcționale și a obiectelor din categoria home&deco în stare bună. Astfel, sunt descurajate achizițiile inutile.

Fii parte din schimbare și aplică sfaturile de mai sus!

x close