Antena 3 CNN Conținut plătit Strategii pentru a performa cu încredere și calm în competiție

Strategii pentru a performa cu încredere și calm în competiție

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 12:36 21 Ian 2022 Modificat la 12:36 21 Ian 2022
strategii pentru a performa cu incredere si calm in competitie
Strategii pentru a performa cu încredere și calm în competiție

În situații de înaltă tensiune, este normal ca sportivii să se simtă nervoși, speriați și anxioși. Ei se gândesc la posibilele rezultate ale jocului și se îngrijorează, au îndoieli cu privire la ce se va întâmpla, dacă vor câștiga sau vor pierde. Anxietatea înseamnă preocuparea excesivă pentru viitor și trebuie eliminată, iar depresia este o preocupare exgerată pentru trecut.

Mai jos vă vom prezenta 3 strategii pe care sportivii le pot folosit pentru a performa mai bine în competiție.

1. Conștientizarea

Această practică psihologică este foarte utilizată de sportivii de performanță. Meditația este folosită pentru recunoașterea gândurilor și senzațiilor corporale, pentru observarea lor. Sportivii practică meditația și se concentrează pe momentul prezent, își recunosc gândurile și sentimentele negative, nu le neagă, dar încearcă să se concentreze asupra a ceea ce trebuie să facă pentru a performa mai bine în competiții.

Meditația este o metodă excelentă prin care sportivii își mențin sănătatea mintală.

2. Antrenarea laturii mentale la sportivi

Acest lucru este o adevărată provocare la sportivi, pentru că ei țin cont în special de antrenarea laturii fizice. Ei trebuie să aplice strategii prin care să-și dezvolte și abilitățile mentale. Acestea împreună cu abilitățile fizice funcționează mână în mână și astfel performanța crește.

Abilitățile mentale sunt esențiale pentru a succesul sportivilor.

Iată care sunt principalele strategii care îi ajută pe sportivi să-și dezvolte abilitățile mentale, să-și modeleze gândurile și comportamentul, care le aduce performanță atletică optimă:

  • Încrederea care constă într-un limbaj corporal pozitiv

  • Reglarea stărilor emoționale – precum anxietatea, agitația, entuziasmul, furia și frica

  • Vizualizarea este o abilitate pe care sportivii trebuie să o aibă și să o folosească în mod frecvent; această conștientizare crește nivelul de performanță, îi ajută pe sportivi să obțină rezultate mai bune, pentru că ei se gândesc atât de mult la anumite mișcări, încât ele devin ceva natural

  • Capacitatea de a percepe și de a interpreta stimulii, de a observa tot ce este în jur este importantă

  • Sportivii trebuie să-și dezvolte un limbaj mai pozitiv cu privire la talentul lor și să-și antreneze creierul pentru a deveni atleți competitivi

  • Ei trebuie să facă anumite exerciții ușoare care ajută la formarea abilităților mentale (ce includ exerciții prin care să elimine negativitatea și exerciții prin care să-și dezvolte puterea de concentrare)

  • Sportivii trebuie să-și promoveze intenția, efortul și creșterea

  • Ei trebuie să-și asume responsabilitatea pentru a învăța și a se dezvolta; când fac greșeli, ei trebuie să le corecteze și să exerseze pentru a învăța mai bine fiecare tehnică, iar și iar

  • Fiecare practică ar trebui să includă socializare și distracție, nu doar antrenament și învățare, pentru că asta ajută în dezvoltarea laturii mentale a sportivilor.

Latura mentală a sportivului este la fel de importantă ca și latura fizică pentru performanța lui și succesul lui în viitor. Psihicul este important în fiecare sport, atât pentru a obține rezultate bune, cât și pentru a evita accidentele sau loviturile. Unele strategii mentale – precum vizualizarea, obiectivele pe termen scurt, dialogul intern, comportamentul de rutină înainte de a începe – sunt foarte cunoscute și utilizate mai ales de sportivii care pun accent pe disciplină.

3. Antrenament la domiciliu

Din cauza pandemiei de coronavirus, mulți dintre sportivi au fost nevoiți să se anteneze acasă. Ei și-au creat o mică sală de sport acasă, în care, pe lângă acea saltea de fitness, yoga sau pilates (care are rolul să-i protejeze de suprafețele reci și dure), ei au acolo și alte produse specializate, cum sunt articolele din colecția de echipamente sportive de pe nab.ro. Ei și-au organizat diverse tipuri de training în intimitatea caselor lor, și-au achiziționat o serie de echipamente performante, ca de exemplu:

  • Set gantere, minge masaj, aparat presă picioare, bancă abdomene

  • Aparat de tracțiune spate, bancă fitness reglabilă, aparat ramat spate

  • Bicicletă eliptică, sac de box, aparat multifuncțional fitness și altele.

În acest fel, sportivii au echipamente specializate pe care le folosesc să se antreneze și să se mențină în formă, fără sacrificii. Unii dintre ei au săli bine aprovizionate cu astfel de aparate și chiar au postat pe rețelele de socializare diferite sesiuni de antrenamente pe care le fac acasă, pentru fanii lor.

×
x close