"Cred că pentru pacient este importantă această deschidere de centru pentru cancerul de prostată. Este primul centru care s-a deschis în România, un centru integrat care adună la un loc, un spital, o echipă de medici, prediagnostic, diagnostic, tratament chirurgical, postchirurgical şi de asemenea îngrijirea pacientului pe termen lung. Venim în întâmpinarea problemelor oncologice cu o soluţie completă de la diagnostic până la tratament, de la diagnosticul chirurgical la tratamentul radioterapeutic, şi de ce nu la tratamentele viitoare şi la educaţia pacienţilor, viitorilor pacienţi sau a familiilor acestora ", a transmis Dr. Florinela Cîrstina, Director General Medicover România.
Cu ajutorul echipei medicale de prestigiu pacienții vor avea parte de cea mai buna variantă de tratament.
"Sunt pacienţi care necesita intervenţii, dar sunt şi pacienţi care ajung în stadii avansate ale afecţiunii şi care au nevoie de urmărire şi de tratamentul strict oncologic. De fiecare dată suntem atenţi la ce se întamplă cu pacienţii noştri şi totul este într-o dinamică, ne adaptăm dacă vedem că apar probleme, începem să facem schimbări şi nu suntem rămaşi încremeniţi într-o anumită tehnică. Atfel încât, să oferim cele mai bune soluţii. Nu-i vorba doar despre urologi, noi am iniţiat centrul, e vorba de întreaga echipă şi asta vrem să aducem în faţa dumneavoastră, acest concept care ar trebui să facă parte din medicina modernă. Nu mai faci de unul singur." , atrage atenţia dr. Gheorghe Niță, medic primar chirurgie urologică.
Pacienții care se adresează Centrului sunt consultaţi în cel mult 3 zile de la primul contact. Echipa medicală militează pentru un diagnostic precis, într-un interval de maximum zece zile. De asemenea, specialiştii inițiază tratamentul personalizat fiecarui pacient în aproximativ două săptămâni de la stabilirea diagnosticului.
"Orice pacient care are o perspectivă nefastă prin acest diagnostic ar trebui tratat curativ, deci, ne referim la operaţie sau la o radioterapie. Maniera de a opera se diferenţiază, în maniera clasică deschisă şi în maniera robotică. În maniera clasică vorbeşte de la sine, se practică incizia şi excizia organului respectiv. Maniera robotică se foloseşte de un sistem computerizat. Robotul Da Vinci Xi, pe care îl avem şi noi în spital, care oferă marele avantaj, creează o imagine tridimensională, 3D, HD, o magnitudine a imaginii de peste 10 ori." a subliniat Dr. Mircea-Gabriel Onaca, medic specialist chirurgie urologică.
Riscul apariţiei cancerului de prostată crește odată cu înaintarea în vârstă. Potrivit statisticilor, aproximativ 1 din 7 bărbați cu vârsta de peste 65 de ani este posibil să dezvolte o astfel de patologie.
"Administraţia Prezidenţială a subliniat necesitatea unei abordări unitare în lupta împotriva cancerului, iar aşa cum ştiţi prin efortul unor oameni dedicaţi, profesionişti din domeniul sănătăţii, asociaţii de pacienţi şi autorităţi, la această dată, avem o lege care se referă la prevenirea şi combaterea cancerului în România, dar cu toate acestea, cred că este foarte important să continuăm această direcţie prin iniţiative şi acţiuni de implementare, iar exemplul lansării acestui centru de cancer de prostată este unul sugestiv." , a transmis Diana Loreta Paun , consilier prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică.
Deschiderea noului Centru de la Spitalul Medicover este un pas important pentru pacienţii din România, atrag atenţia chiar şi reprezentanţii Colegiului Medicilor Bucureşti.
"Cred că un asemenea Centru de Cancer de Prostată reprezintă un exemplu de bună practică pentru că aici pacienţii cu cancer de prostată vor putea fi abordaţi într-o manieră multidisciplinară într-o echipă oncologică, ceea ce numim Tumor Board, care este de fapt exemplul prin care pacienţii trebuie investigaţi, evaluaţi şi împreună specialiştii, chirurgul, anatomopatologul, imagistul, oncologul medical şi lista este foarte lungă, stabilesc planul de tratament, planul de management cel mai adecvat pacientului respectiv.", spune prof.dr. Cătălina Poiană, preşedinta Colegiului Medicilor Bucureşti.
Centrul Cancerului de Prostată din București se va implica în curând şi în activități de cercetare științifică în beneficiul pacienților. În plus vor fi implementate metode de diagnostic și tratament, bazate pe inteligența artificială.