Din păcate, în majoritatea cazurilor, aerul respirat în interiorul locuinței este de câteva ori mai poluat. Vinovații de serviciu sunt aparatele electrocasnice, produsele de curățenie și detergenții, odorizantele de cameră, vopselele și lacurile, umezeala și mucegaiul, dar chiar și animalele de companie în anumite cazuri.
Cum lista de afecțiuni pe care le putem dezvolta din cauza aerului de interior poluat este destul de lungă, vom avea nevoie de soluții, atât profesionale, cât și naturale pentru purificarea acestuia. Iată câteva dintre acestea:
Lămpi cu cristale de sare
Acest tip de lampă nu va fi util doar pentru iluminarea locuinței, ci și pentru purificarea aerului. Abajurul unui astfel de dispozitiv atrage vaporii de apă din casă, capturând astfel și o mulțime de alergeni.
În plus, cristalele de sare acționează și pe post de ionizator. Atunci când cristalul se încălzește sub acțiunea becului, el eliberează în atmosferă ioni negativi care elimină ionii pozitivii ai impurităților din aerul din casă. Lampa este folositoare inclusiv pentru combaterea poluării electronice.
Purificatoare de aer
Purificatoarele de aer moderne sunt echipate cu tot felul de filtre care ajută la reținerea și eliminarea celor mai mici particule nocive, printre cele mai populare filtre fiind cele HEPA. Cu ajutorul lor poți scăpa atât de alergeni, cât și de mirosurile neplăcute din locuință.
Există mai multe tipuri de modele pe piață, cu filtru de cărbune, dispozitiv de ionizare sau lumină ultraviolet care distruge virusurile și bacteriile din aer. Se recomandă instalarea unui purificator în locuințele în care trăiesc persoanele predispuse la alergii, dar și pentru familiile cu copii mici. De exemplu Daikin oferă sisteme de purificare a aerului. Studiază-le oferta și descoperă care aparat se potrivește ție și familiei tale.
Produse de curățenie naturale
E adevărat că trebuie să folosești produse de curățenie potente pentru a scăpa de bacterii, dar multe dintre ele conțin și diverse substanțe chimice nocive care pot polua aerul de la interior. Poți continua să-ți cureți locuința, dar în același timp poți diminua și riscul asociat prin folosirea produselor cu ingrediente naturale.
Îți recomandăm să folosești produse precum bicarbonatul de sodiu, oțetul sau lămâia. În aceeași ordine de idei, în loc de odorizante de cameră, ai putea să optezi pentru uleiurile esențiale.
Umidificatoare
Un alt dispozitiv deosebit de folositor poate fi și umidificatorul, produs cu ajutorul căruia poți spori calitatea aerului de la interior. Este recomandat mai ales pentru bebeluși, aerul uscat afectând căile respiratorii și ducând în timp la dezvoltarea astmului sau a reacțiilor alergice.
Cele mai bune umidificatoare vor filtra particulele mari din aerul uscat, vor elimina molecule de apă fără calcar sau bacterii prin sistemul de evaporare și vor elibera aer curat fără a forma abur. Alege un model care să permită inclusiv controlul umidității.
Apelează la soluțiile de mai sus și ai grijă ce mobilă, vopsele și covoare aduci în casă și vei observa cum de la o zi la alta te simți mai sănătos și mai plin de energie