Pisicile sunt animale inteligente, independente şi mai puţin solicitante decât alte animale de companie. Însă acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ne obişnuim pisica să socializeze.
Este important să ştii că această perioadă de socializare ar trebui să aibă loc încă din primele săptămâni de viaţă ale pisicii. Căci în acest mod, ea nu va avea timp să deprindă comportamente negative ce ar trebui remediate sau corectate.
Iată în continuare câteva motive pentru care ar trebui îţi socializezi pisica cu alte pisici sau alte animale de companie.
- Eviţi apariţia unor comportamente negative
Aşa cum spuneam şi puţin mai devreme, o pisică sau un motan ce nu a socializat niciodată va căpăta un comportament negativ. Mai precis, din cauza faptului că nu a avut în preajma sa alte animăluţe, pisica poate fi speriată şi nesigură, iar în final agresivă.
Dacă vezi că pisica ta are deja tendinţa de a te zgâria sau muşca atunci când tu sau o persoană pe care ea o întâlneşte pentru prima dată, este foarte posibil să nu fi avut parte de o perioadă de socializare.
- Vei avea o pisică relaxată şi jucăuşă
Un animăluţ care nu a mai socializat cu alte suflete, cu siguranţă atunci când va întâlni unul (fie chiar din specia lui), va fi foarte speriat.
Prin urmare, nu vei avea parte de o pisică relaxată şi jucăuşă, ci mai degrabă un companion care va fi stresat de fiecare dată când se întâlneşte cu o situaţie mai puţin cunoscută ei.
- Vei avea un animăluţ care va şti să împartă
Poate că momentan nu îţi doreşti un nou animăluţ, însă ştim cu toţii că atunci când iubeşti animalele unul nu este suficient.
Prin urmare, dacă pe viitor vei mai adopta un animăluţ, sarcina ta va fi mult mai uşoară căci pisica ta va primi noul suflet fără prea multe probleme.
Dar hai să vedem cum poţi aduce socializarea în viaţa pisicii tale.
1. Joacă
Cu cât te joci mai mult cu pisica ta, cu atât dezvoltaţi o relaţie mai apropiată. Ea nu numai că va avea încredere în tine şi te va iubi mai mult, dar va vedea în tine un prieten cu care îşi va putea împărţi atât jucăriile, cât şi emoţiile, căci până la urmă şi o pisică poate avea momente bune şi mai puţin bune.
2. Cu cât mai multe persoane noi, cu atât mai bine
Dacă ai prieteni care vin în vizită, lasă-i să se joace cu pisica ta. În acest mod, nu va vedea în orice se apropie de ea un pericol.
Este important să ştii că o pisică simte imediat pericolul şi nu va ezita să se apere, atacând chiar şi persoanele inofensive. Dacă în viaţa ta va apărea în curând un copil, nu ar fi rău să o obişnuieşti cu această idee cât mai repede.
3. Prezintă-i o altă pisică
Un lucru pe care trebuie neapărat să îl ştii este faptul că pisicile tind să fie mult mai primitoare cu puii de pisică.
Prin urmare, nu ar fi rău să îi faci cunoştinţă cu unul. Dacă doreşti să îi faci cunoştinţă cu o altă pisică adultă, nu ar fi rău să te asiguri că ambele sunt sterilizate şi că nu suferă de boli care s-ar putea transmite cu uşurinţă.
Dacă te-ai decis să faci acest lucru, trebuie să ştii că întâlnirea nu trebuie să fie bruscă şi în nici un caz nesupravegheată.
Cum să faci acest lucru? O pisică atunci când este speriată simte nevoia să se ascundă, prin urmare, lasă-i câteva locuri în care s-ar putea refugia, dacă simte că atmosfera devine mult prea periculoasă pentru ea. Nu le împinge de la spate pe cele două animăluţe, lasă-le să se cunoască în ritmul lor.
Un alt aspect pe care trebuie să ştii este faptul că şi pisicile pot avea simţul posesivităţii şi al marcării teritoriului.
Prin urmare, nu ar fi rău să te asiguri că vizită nu este prea nefirească sau că noul animăluţ este acolo să pună stăpânire pe căsuţa ei.
Dacă doreşti că vizita să fie una prelungită, de câteva zile, nu închide cele două pisici într-o singură cameră şi nu le pune să împartă aceleaşi boluri pentru mâncare şi apă şi nici aceeaşi litieră.
Lasă-le mai întâi să se obişnuiască una cu mirosul celeilalte, iar mai apoi le poţi lăsa să socializeze puţin câte puţin, până când ele se vor simţi confortabil să stea împreună fără nici un fel de disconfort.
4. Prezintă-I un câine
Prezentarea unui câine o poate pe pisica ta să fie stresată şi agitată. Căci indiferent de cât de blând este câinele el o poate răni în joacă, iar ea îl poate ataca cu ghearele. Ce poţi să faci?
- Asigură-te că pisica are locuri în care să se ascundă.
- Recompensează ambele animăluţe atunci când sunt calme şi prietenoase. Recompensele pot fi atât vorbe de încurajare, cât şi jucării sau mâncare.
- Ţine câinele în lesă pentru a te asigura că deţii controlul.
- Separă animăluţele la ora de masă, astfel încât ambele să poată mânca în voie.