În construcția și întreținerea unei clădiri, o hidroizolație este un element obligatoriu, mai ales dacă este vorba despre fundații și terase. Hidroizolarea se referă la aplicarea unor materiale care previn pătrunderea apei în structura construcției.
În acest articol îți vom prezenta câteva secrete, în ceea ce privește materialele pe care trebuie să le alegi pentru o hidroizolare fundație și terasă în cele mai bune condiții. Astfel vei putea preveni formarea mucegaiului și a condensului și vei prelungi durabilitatea construcției.
De ce e importantă hidroizolația
Dacă vrei să construiești o casă sigură, atunci o etapă importantă, care nu trebuie nicidecum sărită, este hidroizolația fundației. Dacă o construcție este bine izolată la bază, apa nu se mai poate infiltra și nu mai apar igrasia și mucegaiul. Acest lucru este necesar chiar și dacă ai o casă fără subsol.
Hidroizolația protejează pereții de infiltrațiile de apă și are rol inclusiv în eliminarea pierderilor de căldură. În cazul în care nu izolezi corect locuința, poți avea probleme la instalația electrică sau pot apărea pete de umezeală, ce vor contribui la dezvoltarea mucegaiului, care pune în pericol sănătatea.
Materiale indicate pentru hidroizolarea fundației
Poți realiza hidroizolația unei fundații din diverse materiale, fiecare având avantajele sale. Printre cele mai utilizate și eficiente se numără următoarele:
Membrana bicomponentă
O membrană bicomponentă este special concepută pentru hidroizolarea fundațiilor. Un exemplu este membrana bicomponentă Maris Polymers Mariseal 600 (componenta A și componenta B), din oferta Econstrukt, care este destinată hidroizolării fundațiilor. Atât componenta A, cât și componenta B sunt esențiale pentru a crea un strat impermeabil puternic, dar flexibil. O astfel de membrană funcționează ca o barieră în calea pătrunderii apei și protejează fundația împotriva deteriorării. O membrană este mult mai eficientă decât o folie de hidroizolație, pentru că oferă o protecție mai solidă în fața infiltrațiilor. Prin comparație, o folie este mai subțire și se utilizează în aplicațiile în care nu este nevoie de o protecție atât de mare, așa cum este nevoie în cazul fundațiilor și teraselor.
Lac asfaltic
Un lac asfaltic hidroizolant este utilizat pentru hidroizolarea suprafețelor din beton, cărămidă sau alte materiale. Un exemplu este lacul asfaltic hidroizolant Hermes Steganol, pe bază de bitum și solvenți. Produsul se utilizează atât pentru fundații, cât și pentru subsoluri și acoperișuri, fiind indicat și pentru hidroizolarea conductelor sau a canalelor îngropate. Poate fi utilizat ca primer, sporind aderența pentru lipirea membranelor bituminoase.
Emulsie bituminoasă de impermeabilizare
Emulsia este utilizată pentru a crea un strat de hidroizolație flexibil și durabil pe suprafețele poroase, cum ar fi cărămidă sau beton. Aceasta penetrează porii materialului și creează o barieră impermeabilă împotriva apei. Te poți baza pe emulsia bituminoasă de impermeabilizare Hermes Asphalt Coat, de la Econstrukt, care se usucă rapid și are o aderență foarte bună. Sub formă diluată, poate fi aplicată ca amorsă, pentru a crea o barieră contra vaporilor de apă. Produsul se poate utiliza și la îmbinarea planșelor de polistiren.
Pânză de armare
O pânză de armare este utilizată pentru întărirea și consolidarea stratului de hidroizolație. Pânza se aplică pe întreaga suprafață a hidroizolației sau local, în zonele vulnerabile (îmbinări perete-pardoseală, perete-perete, în jurul coșurilor de fum sau conductelor, la unități de aer condiționat, unghiuri de 90°, sifoane).
Bandă pentru hidroizolații
O astfel de bandă se folosește pentru etanșarea și sigilarea fisurilor și a îmbinărilor în sistemele de hidroizolație. Banda Rino Seal Tape TS 12/7 este realizată din material textil TPE (elastomer termoplastic) și este flexibilă în direcția transversală, pe când, pe direcția longitudinală este rigidă. Cu ea se pot umple spațiile sau mai poate fi utilizată ca material de umplere înainte de a aplica sigilanții.
Ce este important de știut în hidroizolațiile pentru terase
Dacă ai o casă cu terasă sau cu balcon, este important să știi că hidroizolația acestora este mai mult decât necesară. Un secret important în hidroizolația de la exterior, cum este cea a unui balcon sau a unei terase, sunt materialele de calitate superioară, care asigură o aplicare corectă și uniformă a materialului de hidroizolație, protejând astfel în mod eficient contra apei.
Și în cazul hidroizolației pentru terase se utilizează aceleași produse, în general, ca la hidroizolarea fundațiilor: bandă, pânză de armare, membrană de hidroizolație (mai recomandată decât o folie de hidroizolație), amorsă. Ceea ce mai poți achiziționa în plus pentru o hidroizolație de la exterior este un mastic poliuretanic.
Masticul poliuretanic se folosește pentru a sigila rosturile și fisurile din suprafețele de beton sau din alte materiale întrebuințate la construcția teraselor. Acesta asigură o sigilare durabilă, care rezistă în fața condițiilor din mediul exterior: umiditate, ploaie, soare și alte condiții atmosferice.
Un alt produs necesar pentru o terasă este și o vopsea de protecție a hidroizolației pentru traficul pietonal casnic, Mariseal 400, de la Maris Polymers, disponibil la Econstrukt. Aceasta se aplică simplu, cu rola sau cu spray fără aerosoli, peste membrana de hidroizolație și oferă o suprafață decorativă, lucioasă și ușor de curățat, care nu permite formarea unei pelicule de praf.
Cu produsele potrivite, de calitate superioară și de la producători cu experiență în domeniu, vei putea realiza hidroizolații sigure și eficiente, care sunt o necesitate pentru orice locuință, pe termen lung.