Antena 3 CNN Conținut plătit Scrisoare de intenție scurtă cu un impact maxim

Scrisoare de intenție scurtă cu un impact maxim

4 minute de citit Publicat la 09:30 21 Iun 2024 Modificat la 09:30 21 Iun 2024
laptop
Sursa foto: Machteam

Indiferent de domeniul de activitate, majoritatea ofertelor de angajare disponibile pe piața muncii se rezumă la depunerea online a CV-ului, prin aplicare directă pe mail, prin recomandări interne sau prin completarea unor câmpuri predefinite în diverse portaluri de recrutare. Însă, pentru a putea face o departajare mai clară între candidați, unii recrutori apelează la o scrisoare de intenție scurtă. Aceasta reprezintă unul dintre printre primii pași din selecția celor mai buni candidați eligibili pentru etapa de interviuri telefonice, care sunt ulterior chemați și la o întâlnire offline.

Deși astfel de aplicări presupun alocarea unui interval mai lung de timp și de resurse din partea ambelor părți, constituie un context favorabil mai ales pentru candidat. Cu acest prilej, ai posibilitatea să te faci remarcat cu ceva diferit, în plus față de CV. Sunt mai mari șansele să le atragi atenția și să le stârnești interesul viitorilor manageri cu o scrisoare convingătoare. E drept că îți poți crea un model standard pe care să îl ajustezi cu fiecare candidatură trimisă. Însă, tot implică o repoziționare de fiecare dată în funcție de rolurile deschise și de valorile companiei.

Ce este o scrisoare de intenție?

Așa cum sugerează și numele, prin scrisoarea de intenție îți manifești dorința de a te alătura unui colectiv și de a aduce plus valoare companiei în cadrul căreia îți depui candidatura. Prin motivația și competențele dobândite, ai ocazia să fii suficient de convingător astfel încât să fii selectat pentru postul pentru care aplici. Astfel, dacă îți pui corect în evidență abilitățile potrivire, poți trece rapid de la susținerea unei evaluări pe lista scurtă, fiind ulterior chemat la interviul final.

Astfel, pentru unele roluri, ai posibilitatea să-ți expui punctele forte în acord cu cerințele rolului pe care îți dorești să-l obții. Nu este o condiție obligatorie în momentul aplicării pentru un job nou, ci este mai degrabă o cerință rar întâlnită. Cu toate acestea, o scrisoare de intenție scurtă facilitează și fluidizează procesul de recrutare mai mult decât ne-am fi imaginat. Candidații au o imagine mai clară asupra cerințelor postului, iar recrutorii au șansa de a aduce mai repede omul potrivit în echipă.

Pași de urmat pentru o scrisoare de intenție scurtă

Internetul este la îndemâna tuturor, iar partea și mai bună este că ne putem folosi de el inclusiv pentru a avea un punct de referință pentru crearea CV-ului, dar și pentru alte derivate. În cazul de față, un exemplu de scrisoare de intenție se dovedește a fi foarte util atât pentru oamenii cu experiență în câmpul muncii, cât și pentru cei aflați la începutul carierei. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a redacta o scrisoare de intenție scurtă, dar de impact:

  • Alege o formulă de salut potrivită pentru oricine poate fi la „capătul firului”

Adresează-te într-un mod cât se poate de formal și folosește un salut generic - „Stimate Domnule Manager de Resurse Umane,” sau „Bună ziua,”. Cu siguranță nu o să dai greș. Ba mai mult, scrisoarea ta va fi citită în continuare.

  • Formulează o descriere a activității educaționale și profesionale până în prezent

Pregătirea școlară și domeniile în care ai activat, chiar și doar în internship-uri sau activități de voluntariat, sunt experiențe esențiale prin care recrutorii pot înțelege ce te motivează să lucrezi în compania respectivă. Personalizarea acestei rubrici pe baza cerințelor din fișa postului îți poate asigura locul la interviu.

  • Corpul scrisorii este locul potrivit să faci o trecere în revistă a competențelor dobândite

Prin expunerea unor activități specifice, a obiectivelor atinse și a realizărilor care te-au propulsat în carieră, vei oferi certitudinea că ești deschis pentru noi provocări profesionale, dar și că ești pregătit să aduci plus valoare companiei și noii echipe.

  • Exprimă-ți recunoștința față de recrutor și timpul acordat parcurgerii scrisorii tale

Indiferent de decizia pe care echipa de resurse umane o va lua în urma centralizării candidaturilor pentru un anumit post, în mod cert își vor aminti de persoanele care au lăsat loc de „Bună ziua!”. Dacă de data aceasta nu ai fost potrivit, poate că nu era momentul să ajungi în acest moment în companie. În urma acordului GDPR, CV-urile rămân timp de 1 an în arhivele companiilor, așadar rămâi optimist și deschis către oportunități viitoare.

  • Păstrează un cadru formal și în încheiere și nu încerca abordări prea prietenoase

Cel mai indicat este să închei o scrisoare de intenție printr-un sincer „Vă mulțumesc,” sau „Cu stimă,”, oricare dintre ele urmate de numele tău și datele de contact pentru a fi foarte ușor de stabilit o posibilă întâlnire.

Odată ce simți că ai terminat de redactat scrisoarea, recitește-o de câteva ori și asigură-te că te-ai exprimat cât mai clar și concis, dar în același timp ai adus și o notă de originalitate. Astfel, vei convinge recrutorii că nu ai scris-o cu ajutorul Chat GPT. Nu în ultimul rând, este important să fii ancorat în prezent și pregătit pentru joburile viitorului. Conform celor mai recente vești de la Parlamentul European, foarte curând vor fi aprobate cinci noi locuri de muncă create ca urmare a progresului din domeniul inteligenței artificiale.

Un parcurs profesional nu seamănă cu altul și acest lucru se justifică, pentru că nici noi, oamenii, nu suntem identici. Istoricul de lucru al fiecăruia dintre noi este diferit și depinde într-o mare măsură și de cei cu care ne-am intersectat în alegerile noastre profesionale. Tocmai de aceea, un IT-ist bun nu îl face neapărat pe un alt IT-ist mai puțin bun. Ba dimpotrivă. Fiecare dintre ei se perfecționează în direcția dorită. Astfel, printr-o scrisoare de intenție scurtă, te poți diferenția în funcție de interese, calități și toate experiențele care te-au format ca profesionist. În acest contenxt, rămâne relevant să ne redactăm intențiile ca un indigo al aspirațiilor profesionale.

Mult succes!

×
x close