Fie că este o zi obișnuită, una de weekend ori o ocazie mai specială în familie, nu vei da greș cu acest preparat. Îl poți găti atât pentru prânz, cât și pentru cină de fiecare dată când vrei să te răsfeți cu un preparat delicios.
În funcție de gusturi și de ingredientele pe care le ai la îndemână, poți să pregătești clasica saramură cu usturoi ori să mai adaugi pe lista de ingrediente roșii și ardei copți. Îți recomandăm a doua variantă pentru a obține un rezultat culinar mult mai apetisant.
Citește mai jos care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cea mai delicioasă saramură de pui, dar și câteva trucuri binevenite în bucătăria oricui.
Ingrediente necesare pentru saramura de pui cu mămăligă
- 4 pulpe de pui inferioare cu piele;
Ingrediente pentru saramură
- 4 roșii medii;
- doi ardei kapia;
- 3-4 căței de usturoi;
- o linguriță de boia dulce;
- 1 l de apă;
- ulei pentru prăjit;
- sare după gust.
Ingrediente pentru mămăligă
- 300 g de mălai;
- 1 l de apă;
- puțin unt;
- sare.
Cum prepari o saramură de pui delicioasă
Mai întâi, pregătește pulpele de pui – spală-le și curăță-le bine, după care pune-le la fiert cu puțină sare.
Cât timp fierbe carnea, te poți ocupa și de restul ingredientelor necesare pentru saramura de pui. Curăță usturoiul, spală roșiile și ardeiul kapia, apoi pune legumele la copt pe grill.
După ce a fiert carnea de pui, scoate pulpele și pune-le puțin la scurs. Păstrează apa în care au fiert.
Pune ulei la încins într-o tigaie și rumenește pulpele pe ambele părți. Între timp, ia roșiile și ardeii de pe grill. După ce se răcesc, decojește legumele și toacă-le mărunt.
Următorul pas este să le pui peste carnea prăjită, după care să adaugi usturoiul pisat, boiau dulce și supa rămasă de la pulpe. Lasă preparatul la foc mic câteva minute, amestecând ușor din când în când.
Între timp, te poți ocupa și de mămăligă. Pune apa la fiert într-un ceaun, adaugă sarea și așteaptă să dea în clocot pentru a pune treptat și mălaiul. Amestecă cu ajutorul unui tel. După ce începe compoziția să se îngroașe, așteaptă să dea de câteva ori în clocot și apoi oprește focul. Pune deasupra și puțin unt pentru luciu și o aromă deosebită.
Servește imediat saramura de pui cu legume coapte și mămăliguță și bucură-te de savoarea unei rețete tradiționale de excepție.
Sfaturi utile pentru o saramură de pui delicioasă
Este aproape imposibil să nu obții o saramură de pui delicioasă dacă ai produsele potrivite la îndemână. De aceea este extrem de important să alegi carne de calitate superioară și de la branduri de încredere, care cresc puii într-un mediu sigur, fără stres. Rețeta de saramură este versatilă, așa că poți să folosești și pulpe superioare, aripi și piept de pui, fie separat, fie împreună, adică să cumperi un pui întreg.
Pentru a da un plus de savoare preparatului, adaugă și ierburi aromatice precum cimbru ori oregano. De asemenea, poți presăra la final și pătrunjel ori mărar tocate mărunt, ținând cont și de preferințele celor din familie.
În loc să prăjești carnea, o poți pune pe grătarul deja încins de la roșii și ardei. Preparatul va avea o aromă mai intensă și mai apetisantă.
Care este originea saramurii?
Ne bucurăm de gustul ei intens și delicios, dar câți dintre noi știm cu adevărat de unde provine populara saramură?
Deși este o rețetă cu specific românesc, nu suntem singurii care ne-am bucurat de beneficiile ei de-a lungul timpului. Spre exemplu, egiptenii străvechi o foloseau drept metodă de conservare a cărnii.
Știai că în fiecare regiune a țării există alte tipuri de rețetă de saramură? În Oltenia se prepară frecvent varianta cu roșii coapte, în Dobrogea predomină varianta cu pește, iar în Moldova și în Ardeal este preferată saramura cu carne uscată sau afumată.
Delectează-te cu o rețetă de saramură de pui deosebită înnobilată de gustul legumelor coapte (de preferat de grădină) și de o mămăliguță cremoasă.