Antena 3 CNN Conținut plătit Şapte cele mai întâlnite boli cu înaintarea în vârstă

Şapte cele mai întâlnite boli cu înaintarea în vârstă

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 22:00 31 Mar 2023 Modificat la 22:00 31 Mar 2023
sapte cele mai intalnite boli cu inaintarea in varsta
Şapte cele mai întâlnite boli cu înaintarea în vârstă
  1. Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune ce se caracterizează prin scăderea densității osoase și care poate trece neobservată până când persoana afectată suferă o fisură osoasă ori o fractură. Medicii specialiști, precum cei din Enayati Hospital, care o pot diagnostica sunt cei geriatri, interniști, ortopezi sau endocrinologi. 

Scăderea densității osoase și pierderea masei musculare au loc în mod firesc odată cu înaintarea în vârstă, dar persoanele care au predispoziție la această boală experimentează mai rapid simptomele sale decât în cazul celor care nu sunt expuse la factori de risc. [1]

  1. Diabetul zaharat

Diabetul zaharat poate apărea la orice vârstă, dar este comun în special în rândul seniorilor. Cu toate că această afecțiune este incurabilă, cu ajutorul tratamentelor existente simptomele pot fi gestionate și ameliorate. 

Caracteristica acestei boli constă în incapacitatea organismului de a produce în mod natural o cantitate îndeajuns de mare de insulină pentru a putea funcționa corect. Diabetul de tip 2 este mai des întâlnit decât cel cel de tip 1 [1] și, pe lângă tratamentul corespunzător, implică și schimbări ale stilului de viață, precum:

  • adoptarea unei diete sănătoase; 

  • menținerea unei greutăți optime;

  • efectuarea unor exerciții fizice în mod regulat, conform instrucțiunilor medicului.

Diabetul de tip 1 se întâlnește la circa 10% din cazurile totale de diabet și este o boală autoimună, în care organismul atacă celulele care sunt răspunzătoare de producerea insulinei. [1]

  1. Boala Alzheimer

Dintre tipurile de demență, boala Alzheimer reprezintă forma întâlnită cel mai des. Declinul cognitiv specific acestei afecțiuni apare la circa 70% din pacienți. [1] Acumulările de proteine de la nivelul creierului duc în timp la apariția simptomelor bolii Alzheimer. Pacienții pot experimenta:

  • dificultăți de a se concentra și de a își aminti diverse detalii;

  • schimbări în privința personalității, precum dezinteresul față de unele lucruri, suspiciune sau comportament iritant, apatie, simptome asociate cu depresia;

  • schimbări ale dispoziției;

  • confuzie, declinul rațiunii sau al capacității de a lua decizii;

  • dificultăți de vorbire, înghițire sau mers.

  1. Boala Parkinson

Un alt tip comun de demență este reprezentat de boala Parkinson. Aceasta este o afecțiune progresivă neurodegenerativă, pe fondul căreia se produce o cantitate mult mai mică de dopamină decât ar fi necesară pentru o funcționare cognitivă optimă.

Cu ajutorul tratamentelor, simptomele bolii Parkinson pot fi gestionate. Acestea implică tremur involuntar al anumitor părți ale corpului, de exemplu, al mâinilor, rigiditatea și inflexibilitatea unor mușchi, mișcări pe care pacientul le face lent.

  1. Bronșită cronică

Bronșita cronică este cauzată de o infecție ce afectează plămânii și căile respiratorii, ceea ce determină acumularea de mucus în exces în interiorul lor. Pacientul începe să tușească, tusea fiind reacția organismului în încercarea de a elimina mucusul respectiv. Fumatul este unul dintre factorii de risc pentru declanșarea acestei boli. 

Printre simptomele bronșitei cronice se află durere în piept, extenuare, congestie nazală sau rinoree, dureri de cap, dureri în gât, tuse productivă.

  1. Boala renală cronică

Aceasta este cunoscută și ca “insuficiență renală cronică” și poate fi provocată de o afecțiune de fond precum infecție la rinichi, inflamație la rinichi, hipertensiune arterială sau diabet zaharat. De regulă, boala renală cronică poate fi diagnosticată în urma unor teste de urină solicitate de către medic pentru alte afecțiuni. 

Simptomele care urgentează consultul medical de specialitate și care pot semnala un stadiu avansat al acestei boli sunt [1]:

  • prezența sângelui în urină;

  • tumefierea gleznelor, picioarelor sau mâinilor;

  • dificultăți de respirație;

  • oboseală sau o stare de rău general.

  1. Artrita

O altă afecțiune cronică ce este comună în rândul seniorilor este artrita. [1] Aceasta duce la apariția durerilor articulare și a inflamației cronice. Deși pacientul nu se poate recupera complet, există tratamente pentru gestionarea simptomelor. 

Simptomele ce pot indica artrita sunt durerea, rigiditatea și sensibilitatea articulațiilor, inflamație în zonele din jurul articulațiilor și mobilitate limitată.

Prin urmare, acestea sunt cele mai întâlnite boli care sunt asociate cu înaintarea în vârstă. Este important ca persoanele trecute de 50-60 ani să se prezinte periodic la medic pentru consultații de rutină, astfel încât, la nevoie, să poată beneficia din timp de un tratament cât mai eficient.

Sursă de referință:

1. kEYSTONE HEALTH. “Geriatric Diseases: Age-Related Medical Conditions & Illnesses.” Keystone Health, 7 Sept. 2021, keystone.health/geriatric-diseases. Accessed 28 Feb. 2023.

×
Etichete: advertorial
x close