Antena 3 CNN Conținut plătit Salvăm planeta dacă reciclăm

Salvăm planeta dacă reciclăm

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 12:46 02 Sep 2021 Modificat la 12:46 02 Sep 2021
cardavantaj
Sursa foto: cardavantaj

Dar, provocarea secolului și responsabilitatea pe care o avem, odată cu bunăstarea la care am ajuns, este să învățăm să consumăm responsabil, cu respect față de mediul înconjurător, indiferent pe ce continent locuim.

Aceasta este o mare provocare, atât logistică, pe cât și psihologică. Cei mai mulți oameni ignoră în continuare impactul pe care-l are stilul lor de viață asupra planetei . Discuția e complicată și pentru că suntem atât de diferiți, cu nevoie specifice, pe care nici nu le concepem unii la alții. Ce înseamnă deșeurile pentru o țară ultra avansată și ce reprezintă ele pentru țările în curs de dezvoltare? Cu toții remarcăm că ceva este greșit și, cu toate astea, ne poluăm reciproc în continuare.

Cercul vicios în care ne regăsim este că marile companii încearcă din răsputeri să vină în întâmpinarea așteptărilor pe care le au clienții de la ei. Practic, alegerea, pe cât de mult suntem îndoctrinați să credem, nu este neapărat a corporațiilor, ci în primul rând al consumatorilor.

Ei aleg și, la propriu, votează cu cardul ce companii și ce politici să sprijine, în fiecare zi. Fără oamenii care să le cumpere produsele și serviciile, acesta n-ar exista sau ar fi nevoite să se adapteze la doleanțele lor.

De la textile și până la energia nucleară sau la orice susține stilul de viață pe care îl trăim. Suntem cu toții responsabili, într-un fel sau altul. Oricât am vrea să găsim responsabilul, adevărul este că lumea nu se poate schimba decât dacă acest lucru se întâmplă mai întâi la nivel individual.

Pe lângă reciclarea deșeurilor proprii, indiferent de politicile din jurul nostru, putem face un exercițiu, complicat de altfel, de a discerne puțin mai mult ce produse cumpărăm și să nu uităm faptul că, mai devreme sau mai târziu, nu ne vor mai fi de folos.

În ultimul timp, am început să cumpărăm lucruri tot mai ieftine, de care ne dispensăm fără mari regrete, în cel mai scurt timp. Acest comportament nu este sustenabil privit la scara întregii populații a planetei, pentru că resursele nu sunt infinite.

Dacă faci un mic efort financiar atunci când cumperi ceva, astfel încât acel produs să fie de cea mai bună calitate, după niște principii și la niște standarde care să nu sfideze impactul ecologic, nu te bucuri numai de acel lucru în sine, ci ai și satisfacția că ai făcut un lucru constructiv. Cu un card bun precum CardAvantaj, ai putea privi astfel următoare ta achiziție ca pe o reală investiție, atât într-un produs de cea mai bună calitate, cât și într-un viitor sustenabil.

×
x close