Tocmai de aceea, este important să îl înveți pe cel mic să își rezolve singur problemele, astfel încât să poată depăși anumite momente atunci când nu te afli lângă el. Practicând diferite exerciții cu el, îl vei ajuta să devină mai încrezător și independent, așa că iată câteva sugestii care îți pot fi de folos!
Încurajează-ți copilul să gândească cu voce tare
Atunci când copilul tău are de rezolvat o problemă, încurajează-l să gândească cu voce tare, să își exprime emoțiile și gândurile, astfel încât să găsiți împreună o soluție. Încearcă să fii un exemplu pentru copilul tău, învață-l cum să reacționeze atunci când simte că are o problemă, ce atitudine să abordeze și cum poate găsi variante de rezolvare.
Spre exemplu, poți pune în aplicare scenariul „ce-ar fi dacă”, iar astfel îl vei lăsa pe copilul tău să vină singur cu răspunsuri la anumite situații. Iar în funcție de reacția sa, îl poți ghida și îi poți explica ce este bine să facă.
Învață-l că greșelile sunt acceptate
De multe ori, copiii se stresează extrem de mult atunci când se confruntă cu diferite probleme, așa că este important să îi învățăm că greșelile sunt un lucru normal. Chiar dacă anumite lucruri nu pot fi rezolvate corect din prima, fiecare etapă contează și ne poate învăța ceva nou. Spre exemplu, dacă vrei să îl înveți pe copilul tău să meargă pe bicicletă, încurajează-l să nu renunțe după primele încercări. Chiar dacă va cădea de câteva ori, pe parcurs va căpăta experiență și va deveni mai bun.
Cere-i părerea mai des
De fiecare dată când vrei să faci o schimbare în locuință, cere-i și părerea copilului tău. Astfel, acesta se va simți implicat în luarea deciziilor. Dacă vrei să cumperi un set nou de prosoape, întreabă-l ce culoare ar prefera. Iar dacă vrei să îți decorezi living-ul, îi poți cere părerea privind alegerea anumitor decorațiuni. În acest fel, copiii se vor simți importanți, vor știi că opinia lor contează, iar cu timpul vor prinde curaj și încredere.
Organizează jocuri educative
Acum există diferite metode prin care poți stimula gândirea unui copil ajutându-l să își dezvolte raționamentul. În timpul liber poți înlocui anumite jocuri clasice cu produse educaționale dedicate copiilor. Acestea îi ajută pe cei mici să se exprime mai ușor, să rezolve mai rapid anumite probleme și să aibă curajul să vorbească despre sentimentele și trăirile lor.
Transformă problemele în oportunități de învățare
Problemele nu ar trebui să fie o sursă de stres pentru cei mici. Dimpotrivă, situațiile provocatoare ar trebui să îi ambiționeze pe copii să găsească soluții de rezolvare a problemelor. De asemenea, poți inventa anumite situații, astfel încât să vezi cum reacționează copilul tău, care este strategia sa de a găsi soluții și cum îl poți ghida spre deciziile corecte.
Alegeți mai multe soluții
Cu ajutorul tău, cel mic poate să își dezvolte raționamentul și spiritul critic, iar în anumite situații provocatoare, acesta poate să se gândească rapid la diferite soluții. Încurajează-l să-și folosească imaginația pentru a găsi mai multe soluții pentru diverse situații. Iar apoi, încercați-le pe rând, pentru a vedea care metodă funcționează cel mai bine. Cel mic se va distra cu siguranță, descoperind modul în care ideile sale pot prinde contur. Spre exemplu, dacă acesta a spart un obiect de decor din locuință, îl poți ruga să vină cu câteva idei pentru a repara acea decorațiune, sau pentru a-i oferi o nouă întrebuințare.
De multe ori, problemele ne pot face să ne simțim stresați, agitați sau anxioși. Iar același lucru se întâmplă și în cazul copiilor. Tocmai de aceea este important să îi învățăm să abordeze o atitudine deschisă, pentru că astfel vor deveni mult mai curajoși, își vor dezvolta mai rapid simțul critic și imaginația, și vor găsi cele mai eficiente soluții.