Ficatul este considerat un organ metabolic, în primul rând, dar este și un mediator important al funcțiilor imunologice, chiar dacă acest aspect este deseori trecut cu vederea.
În acest articol vei descoperi legătura importantă dintre ficat și imunitate, pentru a ști ce să faci ca să te simți bine tot timpul. Vei afla cât de important este să depistezi la timp și să tratezi problemele hepatice, pentru că sunt câteva afecțiuni ale ficatului care pun în pericol imunitatea și starea de sănătate.
Rolul ficatului în cadrul sistemului imunitar
Ficatul, cel mai mare organ intern al corpului, contribuie în mod hotărâtor la imunitate, fiind alcătuit din diverse tipuri de celule imune, precum: celulele T supresoare, celulele Kupffer și celulele natural killer (NK), care identifică agenții patogeni și reglează răspunsul imunitar. Aceste celule produc citokine, molecule semnal care facilitează comunicarea între celulele imune și care pot fi atât proinflamatorii, cât și antiinflamatorii, menținând echilibrul imunitar. Ficatul este responsabil de producerea a 80-90% din proteinele imune nonimunoglobuline, inclusiv citokine și componente ale sistemului complement, susținând astfel sănătatea organismului.
Se știe că ficatul este un organ foarte vascularizat. La persoanele adulte, circa 30% din volumul total de sânge trece prin ficat în fiecare minut. Vena portă transportă 80% din sângele bogat în antigen din intestin la ficat. Ficatul filtrează sângele, eliminând substanțele toxice. Această detoxifiere ajută la menținerea unui mediu intern optim pentru funcționarea celulelor. Dacă ficatul nu funcționează corect, toxinele se pot acumula și pot compromite sistemul imunitar, lăsând organismul mai vulnerabil în fața infecțiilor și bolilor.
În același timp, ficatul contribuie la toleranța imună, prevenind activarea excesivă a sistemului imunitar, un lucru vital în protecția împotriva bolilor autoimune. Prin mecanismele complexe de care dispune, ficatul protejează organismul de infecții, dar reglează și răspunsurile imune, ceea ce ajută sistemul imunitar, menținându-l sănătos și echilibrat.
Tot ficatul ajută și la menținerea echilibrului energetic al organismului prin stocarea glicogenului. Această rezervă este utilă pentru că susține funcțiile imune, mai ales în caz de stres, atunci când organismul are nevoie de o energie suplimentară pentru a lupta cu infecțiile. Fără astfel de resurse energetice, se poate produce o scădere a imunității.
Ficatul ajută imunitatea, dar poate avea și el nevoie de ajutor
Mulți agenți patogeni virali și bacterieni pot agresa ficatul. Hepatita virală este o afecțiune ce poate cauza complicații severe, precum ciroză sau cancer hepatic. Principalele tipuri de hepatită virală sunt:
· Virusul Hepatitei A (HAV) – cauzează infecții acute, de regulă autolimitate;
· Virusul Hepatitei B (HBV) – poate provoca atât infecții acute, cât și cronice. Infecțiile cu HBV pot duce la ciroză și carcinom hepatocelular, în special la persoanele care nu sunt vaccinate;
· Virusul Hepatitei C (HCV) – infecția cu acest virus poate deveni cronică, fiind asociată cu o rată mare de morbiditate. HCV dezvoltă mutanți rezistenți care complică răspunsul sistemului imunitar;
· Virusul Hepatitei D (HDV) – se poate propaga doar în prezența HBV, având cea mai mare rată de mortalitate în cazul infecțiilor acute;
· Virusul Hepatitei E (HEV) – provoacă, de regulă, infecții acute autolimitate, dar are o rată mare de mortalitate în rândul femeilor însărcinate
Pe lângă virusuri, și o serie de agenți patogeni bacterieni atentează la sănătatea ficatului. Printre aceștia se numără: Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Salmonella, Shigella, Yersinia, Brucella, Bartonella etc.
Este important să fie prevenite, pe cât posibil, virusurile și bacteriile care pot cauza afecțiuni grave și complicații. Igiena personală, în special spălatul mâinilor, este un lucru esențial pentru a ține la distanță agenții patogeni. La fel de important este și consumul apei potabile din surse sigure și al alimentelor ambalate corespunzător.
Există și vaccinuri împotriva virusurilor A și B, astfel că vaccinarea poate fi una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a infecțiilor hepatice virale. Un alt aspect important ar fi protecția în timpul actului sexual, prin utilizarea prezervativelor, și evitarea contactului cu sângele și fluidele corporale ale altor persoane.
Ficatul are un rol foarte important în organism. El produce proteine imunitare, care sunt esențiale pentru funcția imunitară și răspunsul la infecție. Tot el reglează și producția de citokine, care sunt indispensabile pentru coordonarea răspunsurilor imune. Pentru a-l proteja, este recomandat să fim atenți la igiena personală, la tratamentul imediat al unor eventuale afecțiuni, dar și la o dietă nutritivă, echilibrată, care să fie bogată în: fibre, legume, fructe și proteine slabe. De folos pot fi și medicamentele pe bază de silimarină, la recomandarea unui medic. Acestea protejează activitatea hepatică, stimulează producerea de hepatocite și ajută ficatul să se regenereze.