Aspectuos, elegant și uniform, acesta reușește cu brio să creeze o atmosferă de paradis și un cadru relaxant, fie că este însămânțat într-o zonă aflată la umbră sau la soare.
Un gazon luxuriant, bine întreținut este soluția ideală pentru o grădină perfect verde, simetrică și îngrijită. De asemenea, configurează un cadru grozav pentru petrecerile de vară și pentru momentele de relaxare în propria curte. Există anumite secrete atunci când vine vorba de îngrijirea gazonului, așa că oricine vrea un gazon verde și mereu proaspăt ar trebui să le învețe și să le pună în practică.
În primul rând, trebuie să știi că este important să achiziționezi seminte gazon de cea mai buna calitate. Acesta este primul pas pentru a te asigura că vei obține acel aspect uniform, asemănător unui covor imens verde. Pe ogorul.ro ai la dispoziție semințe de gazon potrivite pentru mai multe zone: însorite și secetoase, umbroase, teren de joacă, teren de sport, parc; de asemenea, poți alege dintre mai multe tipuri disponibile: rustic, ornamental, pentru regenerare, ecologic cu trifoi alb, pentru economie de apă etc.
Îți prezentăm mai jos un exemplu - Mixtura Turfline Sunshine - este un gazon pretabil pentru zonele însorite. Are o toleranță foarte ridicată la secetă și oferă o creștere densă și compactă. Are un grad ridicat de regenerare și rezistență la uzură și deteriorări. Pentru compoziția pentru zone calde și uscate este inclusă o specie de iarbă cu toleranță la secetă. Sunshine își menține o culoare verde și densă chiar și în zonele secetoase.
Cum să ai grijă de gazonul tău?
-
Tunde gazonul în mod regulat
Tunde gazonul cel puțin o dată pe săptămână vara și o dată la două săptămâni în timpul primăverii, toamnei și iernilor calde. Tunderea regulată încurajează răspândirea rădăcinilor, ceea ce va ajuta la umplerea golurilor și la blocarea buruienilor.
Vara, ridică înălțimea de tăiere a mașinii de tuns iarba pentru a lăsa gazonul mai înalt – în jur de 5-10 cm – deoarece acest lucru îl va face mai puțin predispus la uscare pe vreme caniculară. Asigură-te că faci acest lucru cu o mașină de tuns iarba bine întreținută și cu lamele ascuțite.
-
Udă gazonul
Udă întotdeauna peluzele tinere, dar nu în exces, deoarece acest lucru le poate face să se înrădăcineze superficial și să se stabilească nefavorabil. Atunci când este posibil, utilizează apă de ploaie colectată special pentru acest proces. Sprinklerele sunt perfecte pentru a menține gazonul hidratat, dar trebuie să știi că acestea folosesc multă apă de la rețea.
Irigarea gazonului dimineața, înainte de ora 10 îi oferă acestuia timpul necesar pentru absorbția apei, pentru trimiterea apei către rădăcini înainte de a fi evaporată de căldura soarelui. Apa absorbită le va oferi firelor de iarbă șansa să suporte căldura mai ușor. O alternativă pentru irigarea de dimineață este după-amiaza târziu, spre seară. Evită irigarea în timpul zilei, la amiază!
-
Curăță gazonul
Pătlagina și păpădia au frunze largi, plate, care pot sufoca suprafețe mari de gazon și pot inhiba creșterea, deși sunt ușor de îndepărtat folosind o lopățică de grădinărit sau o săpăligă de grădină. Buruienile se pot răspândi rapid prin gazon, așa că greblarea înainte de a tunde te poate ajuta să le ridici cu lamele mașinii de tuns iarba, slăbindu-le și ucigându-le în timp.
-
Definește marginile gazonului
Marginea bine definită este imperios necesară pentru un gazon aspectuos. Utilizează o pereche de foarfece cu mâner lung pentru a defini marginea gazonului și pentru a opri iarba să crească. Vei realiza un finisaj foarte satisfăcător din punct de vedere vizual.
-
Aplică îngrășământ
Pentru ca gazonul să arate bine, trebuie să-l hrănești în mod regulat. Aplică îngrășământ pentru gazon atunci când sunt prognozate ploi, astfel încât acesta să fie transportat până la rădăcini și pentru a opri arderea frunzelor. Dacă nu știi de unde poți alege cel mai bun îngrășământ, îți recomandăm Microseed Gold, Fosal NPK micro sau Natural Force, disponibile pe ogorul.ro.V