Carnea de pui savurată la ceaun este una dintre preferatele tuturor, pentru că este pregătită în tihnă și oferă un timp de voie bună alături de cei dragi.
Rețeta de pui la ceaun are un gust absolut delicios, asemănător cu cel de ostropel și pui prăjit în tigaie. Puiul la ceaun, însă, are arome mai bogate și mai intense. Așadar, dacă vrei să îndepărtezi monotonia din bucătărie și să simți gustul autentic al puiului alături de plante aromatice, această rețetă este perfectă.
INGREDIENTE PENTRU PUI LA CEAUN
- 500 g pulpe inferioare de pui Fragedo
- 500 g aripioare de pui Fragedo
- 50 ml vin alb
- 300 ml suc de rosii
- 200 ml ulei de floarea-soarelui
- Boia de ardei dulce
- Sare
- Piper
- Cimbru uscat
- 1 căpățână de usturoi
- 2 foi de dafin
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 1 legătură de pătrunjel
- Opțional 3 linguri untură de porc
METODA DE PREPARARE PENTRU PUI LA CEAUN
Modul de preparare este unul simplu. În primul rând ai nevoie de un ceaun și de lemne pentru foc. Poți plasa ceaunul și pe aragaz dacă nu ai posibilitatea să faci puiul în modul său tradițional. Odată făcut focul, până se domolesc flăcările, curăță ceapa, morcovul, usturoiul.
Ulterior, spală foarte bine carnea de pui. După ce ai tamponat ușor cu hârtie de bucătărie bucățile pentru a îndepărta excesul de apă, condimentează puiul într-un castron cu sare, piper, boia, cimbru.
Adaugă în ceaun uleiul și untura, apoi lasă-le până când acestea ajung la o temperatură înaltă. Trebuie să ții cont de faptul că, pentru această rețetă de pui la ceaun, este necesar ca bucățile de carne să fie acoperite complet de ulei, pentru a se putea pregăti perfect.
Când uleiul începe să sfârâie, adăugă pulpele și aripioarele de pui și prăjește-le pe toate părțile până ajung să capete culoarea aurie. Apoi, scoate-le și pune-le deoparte. Ține minte un sfat extrem de important: după ce uleiul se va încinge în ceaun, nu pune niciodată toate bucățile de carne în același timp, ci pe rând, la diferențe de 1-2 minute. Acest lucru va ajuta ca pulpele și aripioarele să aibă gustul de prăjit și nu fiert.
După ce ai scos toată carnea, adaugă morcovii până ce capătă o culoare frumoasă, apoi ceapa. Amestecă pentru a evita ca legumele să se ardă, apoi adaugă usturoiul. Amestecă totul bine, apoi toarnă vinul alb. Când vinul se reduce, adică alcoolul s-a evaporat, adaugă pulpele, bulionul de roșii, foile de dafin și orice alte plante aromatice îți dorești.
Lasă totul să fiarbă timp de 20 de minute la foc mic. La final amestecă totul bine, și dacă mai este nevoie adaugă sare și piper. Toacă pătrunjelul proaspăt și presară-l pe deasupra.
SECRETE CULINARE PENTRU UN PUI LA CEAUN SAVUROS
- Una dintre garniturile preferate pentru pui la ceaun este mămăliguță, dar poți servi acest fel de mâncare cu orice fel de cartofi (prăjiți, nature, la cuptor sau piure).
- Dacă vrei un fel de mâncare mai consistent, adaugă și cartofi tăiați cubulețe. Poți să fierbi cartofii înainte de a-i pune în ceaun, ca să fii sigură că sunt la fel de bine pătrunși ca morcovul și ceapa.
- Nu pune niciodată toată carnea de pui în ceaun deoarece uleiul se va răci brusc iar carnea va fierbe în loc să se prăjească. Carnea deja prăjită se scoate și se lasă deoparte până se prăjesc toate bucățile de pui.