Antena 3 CNN Conținut plătit Proteina C reactivă: ce este și ce rol are pentru organism

Proteina C reactivă: ce este și ce rol are pentru organism

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 14:04 13 Dec 2021 Modificat la 14:04 13 Dec 2021
proteina c reactiva ce este rol organism
Proteina C reactivă: ce este și ce rol are pentru organism Sursa foto: Pexels.com

Determinarea nivelurilor plasmatice ale unor substanțe produse de organismul nostru servește la evaluarea funcției anumitor organe și la identificarea unor potențiale disfuncții. Proteina C reactivă este un parametru foarte utilizat în practica medicală.

Citește în continuare și vei afla ce reprezintă proteina C reactivă și care sunt rolurile sale în organism.

Ce este proteina C reactivă?

Proteina C reactivă este sintetizată în ficat sau în celulele peretelui vascular (celule endoteliale, musculare netede sau adipoase).

Creșterea semnificativă a nivelului proteinei C reactive este asociată cu inflamația; prin urmare, un nivel normal al acestui parametru exclude procesele inflamatoare sau infecțioase.

Ce indică un nivel crescut al proteinei C reactive?

Proteina C reactivă este măsurată în mg/L, dar intervalul de referință poate fi diferit în funcție de aparatul și de metoda analitică utilizate pentru determinare.

Un nivel mult crescut al proteinei C reactive poate fi prezent în situații precum:

  • infecții;
  • boli autoimune (lupus, artrită reumatoidă, boală inflamatorie intestinală);
  • neoplasme (limfom, leucemie, cancer mamar sau pulmonar);
  • status post-operator;
  • status fumător activ;
  • pancreatită acută;
  • sindrom metabolic;
  • obezitate;
  • ischemie sau infarct;
  • arsuri;
  • traumatisme;
  • administrarea de contraceptive orale.

De asemenea, a fost evidențiată o legătură între nivelul proteinei C reactive și riscul de a dezvolta un eveniment cardiovascular acut.

Nivelul crescut al proteinei C reactive poate fi un marker pentru ateroscleroză, evidențiind un proces inflamator cronic.

În cazul afecțiunilor acute (de exemplu, infecții sau traumatisme), proteina C reactivă prezintă o creștere inițială rapidă atingând nivelul maxim în 2 zile și având un timp de înjumătățire de 18 ore.

Când este necesară determinarea proteinei C reactive?

Având în vedere implicațiile proteinei C reactive în inflamație, determinarea ei se impune atunci când există o suspiciune asupra existenței unui proces inflamator.

Proteina C reactivă este utilă în diagnosticarea infecțiilor, deși, este un marker nespecific în acest sens.

În plus, determinarea proteinei C reactive servește la monitorizarea eficienței tratamentului bolilor autoimune precum lupusul sau poliartrita reumatoidă.

În cazul pacienților care prezintă factori de risc cardiovascular, proteina C reactivă este utilă în determinarea acestui nivelul de risc și a monitorizării sale în dinamică.

În concluzie, proteina C reactivă este un marker deosebit de util în evaluarea proceselor inflamatorii și servește, în special, la monitorizarea evoluției inflamației ulterior instituirii tratamentului specific.

Surse informative

Donovan, Robin. “C-Reactive Protein Test.” Healthline, 7 Mar. 2019, www.healthline.com/health/c-reactive-protein.

Bishnu Prasad Devkota, MD. “Reactive Protein: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels.” Medscape, Medscape, 1 June 2021, emedicine.medscape.com/article/2086909-overview#a4.

×
x close