Pot camerele de supraveghere să diminueze riscul infracțiunilor?
Știați că prima camera de supraveghere video a fost instalată pe o rachetă V2 în 1942 de către inginerul Walter Bruch în Germania? Aceasta nu a fost montată pentru a ține la distanță infractorii, ci pur și simplu pentru a supraveghea lansarea rachetei!
Vom începe prin a vă răspunde că, fără doar și poate, camerele de supraveghere diminuează riscul efracției și îndepărtează posibilii intruși. Ciprian Cimbru, director operațional la cameresupraveghereieftine.ro ne oferă câteva cifre impresionante:
“Dacă instalați camere de supraveghere, casa dvs va fi cu 300% mai sigură contra efracțiilor decât o casă fără camere de supraveghere video. Infractorilor nu le place să fie văzuți și, cu atât mai mult, înregistrați. Acesta este un motiv esențial pentru care sistemele de supraveghere video sunt atât de eficiente”.
Numeroase orașe au raportat diminuarea infracțiunilor de toate tipurile cu până la 50% după instalarea de camere de supraveghere în spațiile publice.
Oamenii de ordine au remarcat că posibilitatea de a accesa înregistrările captate de camerele de supraveghere le-a facilitat extrem de mult munca de investigare. Șansele lor de succes în a identifica și, mai apoi, trimite în judecată legal infractorii au crescut impresionant.
Dacă instalarea de camere de supraveghere în spațiile publice a atras diminuarea infracționalității, este de la sine înțeles că efectul va fi similar și în cazul aplicațiilor rezidențiale. Într-un studiu al Universității din Carolina de Nord, 422 de infractori încarcerați pentru efracție au fost intervievați.
Nu mai puțin de 60% dintre aceștia au declarat că au căutat proprietăți fără sisteme de supraveghere înainte de a încerca să pătrundă. Dacă sesizau prezența camerelor de supraveghere, își alegeau alte ținte pentru efracție.
Astfel, instalarea unor camere de supraveghere video în interiorul și exteriorul casei dvs este un mijloc sigur de a ține la distanță infractorii. Un sistem de supraveghere video transmite mesajul clar că orice acțiune suspicioasă va fi identificată și înregistrată.
”Camerele de supraveghere moderne vin cu functii impresionante care facilitează identificarea ușoară a infractorilor, eliminarea de alarme false, captarea de imagini nocturne la distanțe mari. Imaginile captate astăzi au rezoluții superioare și unele modele de camere permit chiar și comunicare audio bi-direcțională”, ne precizează specialistul în domeniu, Ciprian Cimbru.
Cum iși aleg infractorii proprietățile în care intră prin efracție?
Cei mai mulți dintre spărgători aleg proprietăți în care pare ușor de pătruns. Mulți dintre aceștia urmăresc pentru o perioadă de timp casele dintr-un cartier pentru a identifica țintele cele mai ușoare.
Proprietățile în care programele de intrări/ieșiri sunt constante și cu risc scăzut pentru întoarceri neprevăzute sunt preferate de către infractori. De multe ori, aceștia iși aleg case în zonele de suburbie și chiar rurale. Casele care sunt extrem de ingrijite, cu mașini scumpe parcate pe alei trezesc cu precădere interesul infractorilor.
Infractorii caută mereu calea cea mai simpla pentru a intra în casă. Fie că găsesc o fereastră deschisă, o ușă neîncuiată, sau chiar ușile pentru animalele de companie, aceștia vor căuta mereu cea mai la îndemână modalitate de a intra. Ciprian Cimbru evidențiază:
“Recomandăm clienților noștri să instaleze camere de supraveghere mai ales în punctele cu risc mare de efracție. Vorbim despre uși, ferestre, ușa de la garaj, ușa de la intrare și cea din spate, acolo unde există. Totodată, vă amintim că, indiferent de camerele instalate, dacă ele nu sunt active sau lăsați ușa sau fereastra deschisă, infractorul va intra nestingherit în casa dumneavoastră. Există numeroase măsuri de precauție pe care le puteți lua pentru a amplifica eficiența camerelor de supraveghere. O ușă de sticlă la intrare, oricât de frumoasă ar fi ea, nu va face decât să ușureze munca infractorilor. Ei o pot sparge cu ușurinta, descuia și intra în casă”.
Infractorii cercetează cu atenție punctele sensibile ale proprietății dumneavoastră pentru a-și duce la capăt planul. Vor utiliza un card pentru a descuia ușa, folosi chei false, etc.
Îmbunătățiți siguranța casei dumneavoastră prin instalarea de camere de supraveghere
Fiecare dintre noi iși poate mări siguranța casei prin numeroase metode. Vorbim despre mijloacele preventive simple, precum închiderea ferestrelor, instalarea de încuietori sigure, iluminarea automată a aleilor și a ușii de la intrare pe timpul nopții.
Camerele de supraveghere moderne special realizate pentru exterior sunt excelente pentru securizarea casei. Multe dintre ele vin cu iluminator IR infraroșu activ pe distanțe diverse (20, 40, 60, 80m), rezoluții excelente pentru imagini (Full HD, 2K, 4K, 5K), carcase rezistente la condițiile meteo nefavorabile și chiar cu protecție la vandalizare.
“Aplicațiile rezidențiale pot beneficia de modele cu grad de rezistență la intemperii de IP66, IP 67, în timp ce cele complexe de tip comercial și industrial sunt superior protejate prin camere cu grad de protecție la vandalizare și impact IK10”, ne precizează Ciprian Cimbru.
În era în care conectivitatea la Internet este atât de la îndemână, este de la sine înțeles că cei mai mulți clienți sunt interesați de camerele de supraveghere cu accesare rapidă de la distanță.
“Camerele de supraveghere actuale vin cu aplicații și imaginile pot fi accesate de pe telefon, tabletă sau PC de la distanță, în orice moment. Practic, oriunde s-ar afla proprietarul, poate vizualiza instant când curierul a lăsat un colet la intrare sau dacă animalul de companie este liniștit”, ne reliefeaza specialistul Ciprian Cimbru.
Mai mult decat atât, cele mai multe dintre sistemele de supraveghere video trimit alerte în timp real direct pe telefonul smart. Ori de câte ori un senzor indică un incident suspect, sistemul de supraveghere video trimite alerte către telefonul/tableta/PC asociat.
Reduceți riscul de efracție cu camere de supraveghere interne și externe
Camerele de supraveghere ne ajută să suprveghem proprietatea, fie ea rezidențială, comercială, industrială, publică, etc, atât la interior, cât și la exterior. Ele devin seturi suplimentare de “ochi și urechi” pentru supravegherea proprietăților de orice fel.
Multă lume se întreabă dacă există diferențe între camerele de supraveghere la interior și cele la exterior.
În primul rând, condițiile de mediu în care funcționează cele două categorii de camere sunt diferite. Astfel, camerele de supraveghere la exterior trebuie să-și mențină funcțiile și performanțele indiferent de vânt, umezeală, temperaturi înalte sau ger, etc.
Mai mult, camerele de supraveghere pentru exterior sunt mai expuse la vandalizare. De aceea, ele sunt realizate din materiale dure și rezistente; unele modele chiar au carcase ce permit înlocuirea facilă în cazul vandalizării. Atât camerele de interior, cât și cele de exterior, au funcții de vizualizare în infraroșu pentru captarea de imagini clare și în condiții de iluminare scăzuta și întuneric.
“În magazinul nostru găsiți modele de camere de supraveghere de toate tipurile, pentru aplicații cu grade de complexitate diverse. Vă oferim și consultanță tehnică în acest sens, întrucât multitudinea modelelor poate intimida un client aflat pentru prima oară la o astfel de achiziție,” ne precizează dl. Cimbru.
Merită să investiți în camere de supraveghere?
Odată ce v-ați hotărât pentru instalarea unor camere de supraveghere în casa sau proprietatea dvs, este posibil să vă simțiți copleșit de numeroasele opțiuni pe care le aveți la îndemână. De la camere cu fir, camere wireless, camere de interior și exterior, camere bullet, PTZ, cu tehnologie IP, de diverse rezoluții, etc, există atâtea tipuri între care puteți alege.
Multe dintre modelele moderne nu mai necesită ajutor din partea specialiștilor pentru instalare și monitorizare. Spre exemplu, camerele de supraveghere wireless au costuri reduse de instalare, ele eliminând nevoia cablărilor prin pereți.
Chiar și dacă optați pentru modele cu fir sau mai performante, veți constatata că achiziționarea și instalarea unui sistem de supraveghere video este o investiție pentru siguranța și liniștea familiei voastre.