Antena 3 CNN Conținut plătit Pielea deshidratată, cum o recunoști și cum o îngrijești

Pielea deshidratată, cum o recunoști și cum o îngrijești

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:46 18 Feb 2022 Modificat la 16:46 18 Feb 2022
piele deshidratata ingrijire
Pielea deshidratată, cum o recunoști și cum o îngrijești Sursa foto: Pexels

Iarna pune și mai mult la încercare pielea, din cauza vântului, precipitațiilor și temperaturilor scăzute. Iată cum poți să faci diferența dintre pielea uscată și cea deshidratată și cum poți să îi redai acesteia din urmă aspectul neted și sănătos.

Piele uscată sau deshidratată - cum faci diferența

Pielii deshidratate îi lipsește apa, în timp ce cea uscată are un deficit de sebum, respectiv acele lipide care sunt necesare pentru formarea barierei de protecție a epidermei. Pielea uscată este afectată de factori externi ca schimbările de temperatură sau poluare, dar, cu ajutorul unor uleiuri și creme emoliente și nutritive își poate recăpăta aspectul sănătos.

Pe de altă parte, deshidratarea este o problema care poate apărea în cazul tuturor tipurilor de ten și poate fi cauzată atât de factori externi, ca vântul, îngrijirea prea agresivă, fumatul, dar și interni, precum consumul insuficient de apă.

Tratamentele intensive de rehidratare, precum creme, măști și seruri, dar și un consum suficient de lichide pot ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Poți afla dacă ai pielea uscată sau deshidratată cu ajutorul unui test foarte simplu: ciupește-ți ușor obrazul. Dacă pielea nu își revine la forma inițială imediat ce ai slăbit presiunea degetelor, înseamnă ca este deshidratată. De obicei, prezintă și urme de roșeață, iar ridurile sunt mai vizibile. 

Dieta de rehidratare

Problema pielii deshidratate necesită o gestionare complexă, din interior și din exterior. Iată ce substanțe nutritive trebuie să se regăsească în dieta ta:

  • Acizi grași Omega 3 și Omega 6 - ai nevoie să consolidezi filmul hidrolipidic, pentru a evita eliminarea apei din piele. Deci consumă uleiuri vegetale ca cele de rapiță, in, cânepă, nuci și pește gras precum somonul și macroul, bogate în Omega-3, dar și ulei de măsline ce conține Omega-6. 

  • Vitamina E, vitamina C și fier - aceste substanțe nutritive sunt necesare pentru funcționarea tuturor mecanismelor celulare. Prin urmare, consumă regulat ulei de germeni de porumb, de măsline, de floarea soarelui, ficat și carne de vită, pentru vitamina E și fier, și citrice, kiwi, acerola, broccoli, ardei gras și pătrunjel, pentru vitamina C.

  • Probiotice - acestea sunt cunoscute pentru faptul că permit o bună funcționare a intestinului, dar sunt benefice și pentru piele. Se găsesc în iaurturi și în majoritatea alimentelor fermentate, precum chefirul și varza murată, în lapte de soia, ciocolată neagră etc.

  • Calciu și vitamina D - primul este esențial pentru menținerea apei în celule și se găsește în principal în produsele lactate și în unele ape minerale. Iar vitamina D îi permite calciului să fie asimilat corespunzător.

Dacă nu reușești să ai o alimentație care să cuprindă toate aceste elemente nutritive, poți folosi și suplimente, care îți pot fi prescrise de medic.

Îngrijirea pielii deshidratate

O piele deshidratată este echivalentă cu un deficit mare de apă, care are rolul de a-i asigura elasticitatea și de a o hrăni în același timp.

Produsele demachiante agresive și cele antiacnee pot deshidrata mult pielea. De asemenea, unele persoane care au tenul gras evită să utilizeze creme zilnic, de teamă că pielea se va îngrășa mai tare.

De fapt, crema hidratantă ajută orice tip de piele să se protejeze de factori agresivi, ca frigul, poluarea și vântul. 

Diferența dintre cremă nutritivă și hidratantă

O cremă nutritivă, așa cum indică și numele, hrănește pielea. Pe de altă parte, pielea deshidratată are nevoie de apă. Folosirea unei creme nutritive pe pielea deshidratată nu va avea efecte, dimpotrivă, un ten gras nu va reacționa cum trebuie, fiind un teren favorabil acneei și punctelor negre. Iar unui ten uscat nu îi va permite să rețină apa. 

×
x close