Antena 3 CNN Conținut plătit Pavarea aleilor din grădină: Cum se realizează

Pavarea aleilor din grădină: Cum se realizează

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:28 11 Dec 2023 Modificat la 16:29 11 Dec 2023
pavarea aleilor din gradina cum se realizeaza
Pavarea aleilor din grădină: Cum se realizează

Pavarea aleilor este luată în considerare atât din motive estetice, cât și funcționale. Aceasta se numără printre primele schimbări pe care le poți face atunci când cauți idei grădină, pentru amenajări inspirate. Cu siguranță nu îți dorești să te plimbi zilnic prin noroi în propria curte. În plus, nici nu este dificil de realizat, fiind un proiect de care te poți ocupa singur.

Pregătirea terenului

Pavarea unei alei nu este un proiect complicat, care să necesite lucrări ample. Este nevoie de o excavare a pământului, de aproximativ 30 de centimetri, peste care se adaugă un strat de pietriș cu o grosime de 20 de centimetri. Pietrișul se compactează, pentru a asigura o suprafață solidă și plană, pe care urmează să fie așezat pavajul.

Urmează să delimitezi aleile cu ajutorul plăcilor de pavaj, pe care le așezi longitudinal. Acestea se montează pe o fundație de beton de aproximativ 10 X 15 centimetri în cazul bordurilor mici și de 10 X 20 centimetri în cazul celor mai mari.

Montarea dalelor pentru pavaj

Odată ce ai montat bordurile, trebuie să te ocupi de adăugarea unui strat de nisip, în grosime de 6 centimetri. Patul de nisip se compactează cu ajutorul unei plăci vibrante, iar apoi se nivelează folosind țevi. Sunt de preferat cele cu diametrul de 3-6 milimetri.

Continuă proiectul tău de montaj pavaj cu așezarea pavelelor, care se face începând dintr-un colț de 90 de grade sau de la o linie dreaptă, astfel încât să nu fie necesară tăierea lor. Pune pavelele unele lângă altele pe stratul de nisip și lovește-le ușor cu ciocanul de cauciuc. Astfel, te asiguri că sunt bine fixate. 

Poate fi necesară folosirea unei ghilotine cu disc diamanțat, pentru a tăia pavelele pe margini. Utilizează o nivelă, chiar după ce ai așezat primele pavele, pentru a verifica înclinarea planului și a te asigura că drenajul se realizează corect.

Umplerea rosturilor

Tot ce mai ai de făcut acum este să aplici rosturile. Presară un strat de nisip fin și uscat, iar apoi împrăștie-l foarte bine între rosturi. Dacă este necesar, așteaptă să se usuce nisipul, iar apoi mătură-l.

Folosește o placă vibrantă pentru a tasa pavajul și a te asigura că este bine fixat. Este necesară presărarea unui nou strat de nisip, pentru a umple rosturile și a conferi durabilitate proiectului tău, chiar și în condiții de trafic intens. Verifică rosturile, deoarece poate fi necesară reumplerea lor.

Printre uneltele necesare pentru montarea pavajului se află un ciocan de cauciuc, țevi pentru nivelare cu un diametrul de 3-6 milimetri, sfoară pentru construcții, placa vibrantă și ghilotina pentru tăierea pavelelor.

În ceea ce privește materialele, vei avea nevoie de pavele, pietriș și nisip. Nu uita de vreme, fiind important să alegi o zi cu vreme uscată, pentru a asigura o aderență bună a pavelelor.

Montajul pavelelor este o îmbunătățire importantă pe care o poți aduce grădinii tale, ce va avea un impact pozitiv asupra aspectului acesteia.

×
Etichete: advertorial
x close